Arapça Kursu (Başlangıç, Temel, İleri Kademe)

Günümüzde her ne kadar insanlar daha çok İngilizceye önem verse de en az İngilizce kadar önemli bir dil daha bulunuyor. Arapça dünya genelinde 60’dan fazla ülkenin ana dili olup, dünya genelinde en çok konuşulan 5. dil olarak kayıtlara geçmiştir. BM (Birleşmiş Milletler) tarafından da resmi dil olarak kabul görmüş 6 dilden birisidir. Diğer dillere göre farkı sağdan başlamak yerine yazma ve okumaya soldan başlanmaktadır. Türkiye’nin her yerinde bulabileceğiniz Arapça kursları ile bu dili öğrenmeniz mümkündür. Özellikle Kur’an-ı Kerim biliyorsanız zaten harfleri baştan öğrenmiş sayılırsınız.

Arapça Eğitimi

Arapça Kursu İsmek
Her zaman olduğu gibi ilk olarak İstanbul’da yararlanabileceğiniz ücretsiz Arapça kursu hakkında bilgi vermek istiyorum. Bu kapsamda ilk ele alacağımız eğitim kurumu İsmek (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi) olup, yabancı dil alanında 9 farklı dili öğrenme imkanı sunuyor. Onlardan biride Arapça kursu olup, herhangi bir bilginiz olmasına gerek kalmadan sıfırdan öğrenebilirsiniz.

Başlangıç Temel ve İleri Seviye Kurslar
Evet arkadaşlar yukarıda da belirtildiği gibi Arapça kursuna katılmak için sizden herhangi bir bilgi ve istenmez. Fakat bilginiz olması halinde ise sıfırdan başlamak yerine temel yada ileri kademe eğitimlere katılarak daha fazla ilerletme imkanı bulursunuz. Şimdi dilerseniz eğitimlerde öğretilecek konu başlıklarına göz atalım.

Yeni Başlayanlar İçin (A1)
Değerli arkadaşlar eğitim içeriğine ilk olarak A1 seviyesinden başlıyoruz. Toplamda 120 saat sürecek olan bu kurslarda ilk olarak Arapça harflerin öğretilmesi ile başlanmaktadır. Konunun başında da belirttiğim gibi Elif Ba ve Kur’an-ı Kerim okumayı bilenler zaten harfleri bilmektedir. Aşağıda yer alan görselde Arapça harflere yer verilmiş olup, unutulmaması gereken bu harflerin başta, ortada ve sonda yazılması halinde farklı bir görüntü ortaya çıktığıdır.

Harfleri öğrenin

Arapça Sayılar
Eğitimin ilk aşamasında öğreneceğimiz bir diğer husus ise Arapça sayılar olup, sadece 5 dakikanızı ayırarak öğrenebilirsiniz. Çünkü bilmeniz gereken sadece 0’dan 9’a kadar sayılardır. Sonrasında peş peşe rakamları ekleyerek kolayca pratik yapabilirsiniz. Kursa hazırlık olması için aşağıda Arapça Sayılar yer almaktadır.

Rakamlar

Selamlaşma ve Tanışma
Temel bilgileri öğrendikten sonra artık günlük hayatta en çok kullanılan kalıpların öğrenilmesine geçilmektedir. İnsanlarla karşılaştığınızda selamlaşma ve tanışma kısmında ihtiyaç duyacağınız bilgileri öğrenerek devam ediyoruz.

Konuşma (Başlangıç Düzeyde)
Basit kalıpları öğrendikten sonra artık kelime ve sözcüklere akıcı konuşmaya geçiş yapılmaktadır. Burada daha çok günlük ilişkilerin gerektirdiği düzeyde konuşma bilgisi öğretilmektedir. Aynı şekilde sayıları önceleri 1’den 30’a sonrasında ise 30’dan 100’e kadar sayarak egzersizler yapılmaktadır. Haftanın günleri ve ayları takılmadan söyleyecek düzeye geleceksiniz.

Okuma
Eğitime katılan arkadaşların en çok merak ettiği hususlardan biri gördüğü yazıları okumak olacaktır. Bu aşamada ilk olarak kelime bazlı okuma öğretilmektedir. Mesela herhangi bir kişiye ait profil bilgilerinin okunması (Adı, Yaşı, Cinsiyeti ve Medeni Durumu) gibi bilgileri takılmadan okur hale geleceksiniz. Bu noktadan sonra kursiyerlere günlük hayatta sık kullanılan kelimelerin okunması öğretilmektedir.

Yazma
Eğitim ilerledikçe bilgi düzeyimizde hızla artıyor. Şimdi ise artık Arapça harflerle yazma aşamasına geçeceğiz. Yine yukarıda olduğu gibi daha çok basit işlemlerin yapılmasını öğreneceğiz. Örnek bir İnternet sitesine üye olurken gerekli olan kişisel bilgilerin doldurulması gibidir. Selamlaşma, tanışma gibi basit kalıpları birde yazarak kendimizi geliştirme yönünde önemli bir adım atacağız.

Arapça Kursu (A2)
Farklı bir branş olup, bu kısıma öncelikle A1 branşından eğitim alarak katılmanız gerekir. A1 branşında temel eğitimleri alan kursiyer bu branşta kendini daha fazla geliştirme imkanı bulacaktır. Kursun genel kapsamı yine dinleme, okuma, yazma ve telafuz üzerine olup, bu sefer daha fazla alanda uygulama yapılmaktadır.

İleri Seviye Arapça Kursu
Yazının başında da belirtildiği gibi bu eğitimler için 3 farklı branş belirlenmiştir. A1 (Başlangıç) A2 (Temel Seviye) ve şuan detaylarına bakacağımız ileri kademe eğitimleri ile bu branş hakkında aktaracaklarımızın sonuna geleceğiz. Bu branşta kursiyerlere ileri seviye eğitimler verileceği için öncelikle A2 eğitimlerine katılmış olmak gerekir. İleri derecede gramer bilgileri ve terkiplerin öğretileceği kurslar toplamda 200 saat sürmektedir. Eğitim sonunda kişi Arapça sayfaları / makaleleri / gazeteleri takılmadan okuyabileceği gibi aynı zamanda güzel ve akıcı konuşma yeteneği elde etmektedir.

Tercüman / Rehber Olabilirsiniz
Turizm potansiyeli oldukça yüksek olan Türkiye özellikle son yıllarda Arap turist sayısında büyük bir yükseliş yaşamaktadır. Seyahat yanı sıra alışveriş amaçlı gelen turistlerin iletişim kurabilmesi için bu dili bilen tercüman ve rehberlere ihtiyaç duyulmaktadır. Sizde bu tür eğitimlere katılarak ülkemize gelen Arap turistler ile kolayca iletişim kurabilir, onları gezdirebilirsiniz.

Satış Danışmanlarına Önerlir
Özellikle İstanbul’da modanın kalbi haline gelen Nişantaşı Arap turist bakımından en yoğun yerlerden biridir. Burada çalışan satış danışmanları arkadaşlarımıza bu eğitime katılmalarını özellikle öneriyoruz. Hafta içi, hafa sonu eğitim gruplarına herhangi bir ücret ödemeden katılabilirsiniz.

Kurs Saatleri Kaçla Kaç Arası?
İstanbul genelinde 235 ve üzeri kurs merkezi ile hizmet veren İsmek eğitim saatleri kurs merkezlerine göre değişiklik göstermektedir. O nedenle size en yakın kurs merkezi ve eğitim saatlerini görmek için kursiyer.ismek.org sayfasından bakmanız gerekir.

İsmek Arapça Kursu Nerede?
Türkiye’de en çok tercih edilen eğitimler arasında yer alması nedeniyle oldukça oldukça geniş alanda eğitimi verilmektedir. Bu nedenle İstanbul’un her ilçesinde Arapça branşını bulabilirsiniz. Yaşadığınız ilçede bu branşı içeren kursları görmek için yine kursiyer.ismek.org adresinden yararlanabilirsiniz.

Arapça kurs kayıtları ne zaman?
Aktaracağımız son branş kurs kayıtları ile alakalı olup, genel kayıtlar her yıl Eylül ayı başında başlamaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak detaylı tarihler ve nasıl başvuru yapılacağını görebilirsiniz. https://www.istanbulkurslari.com/ismek-kayit-tarihleri/

Bu konuda bizim aktaracaklarımız bu kadar olup, sizlerin sormak ve öğrenmek istediği hususlara sayfanın alt kısmında yanıt veriyor olacağız. Tüm dostlara başarılar dileriz.

Mustafa Gövercin

Merhabalar, ben eğitim içerikleri editörü Mustafa Gövercin, İstanbul'da yaşayanlar için özellikle ücretsiz yararlanabileceğiniz kursları ile sizlerle buluşturmaya çalışıyorum. Şu hususu unutmamak gerekir ki "öğrenmenin yaşı yoktur."

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.