Braille Alfabesi (Görme Engelliler İçin)

Bir önceki konumuzda işitme engelli vatandaşların iletişim aracı olan işaret dili (parmak alfabesi) eğitimleri ele alınmış olup, şimdi ise görme engelli vatandaşlarımızın okuma-yazma ihtiyacını karşılayan Braille alfabesi üzerine bilgi vereceğiz. Kabartma harfler olarak bilinen Braille alfabesi ücretsiz kurslar tarafından öğretilmektedir. İstanbul’da yaşayanlar için İsmek Engelliler Merkezi bu alanda eğitim vermektedir.

Görme Engelli Okuma-Yazma

İsmek Braille Alfabesi Kursu (176 Saat)
İlk olarak askerlerin gece karanlığında anlaşmalarını sağlamak için Charles Barbier tarafından geliştirilmiş fakat yeterince anlaşılır olmadığı için kullanılmamıştır. Charles Barbier daha sonra Louis Braille tanışır ve bu sistemin geliştirmesini birlikte sağlarlar. 6’lı nokta sistemi ile daha anlaşılır ve kolay hale gelen Braille Alfabesi 1821 yılından beri görme engelli vatandaşlar tarafından kullanılmaktadır. Türkiye’de Halk Eğitim Merkezi ve bazı belediyelerin açtığı sanat ve meslek kurslarında öğretilmektedir. O kurslardan biride İsmek olup, özellikle engelli vatandaşlara yönelik eğitimlerin verildiği İsmek Engelliler Merkezi bulunmaktadır. Eğitimler 176 saat olup, 3 farklı modülden oluşmaktadır. Şimdi dilerseniz kurs içeriğine bir göz atalım.

Vatandaşları Bilgilendirelim
Konuya geçmeden önce son bir hatırlatma daha yapmak istiyorum. Görme engelli vatandaşlarımızın hiç birisi bu yazıyı okuma imkanı olmayacaktır. Burada görev ve sorumluluk bizlere düşmektedir. Ücretsiz sağlanan bu imkanları ailemiz ve çevremizde bulunan görme engelli vatandaşlara bahsederek ve gerekirse onları bu tür merkezlere getirerek kayıt olmalarını sağlamalıyız. İşte bu şekilde en önemli sınavlardan birini geçmiş oluruz.

Braille Alfabesi (Giriş Konusu)
Kursun ilk dersi bu alfabenin tanımı ve tarihi geçmişi yönünde olacaktır. Yukarıda belirttiğimiz gibi 1821 yılında Louis Braille tarafından daha işlevsel hale getirilmiş ve soyadı ile anılmaya başlanmıştır. Aynı şekilde bu yazı sisteminde kullanılan araç gereçler bakalım neler yer alıyor (Kabartma Yazı Makinesi, Küp Taş, Özel Abaküs, Küp Taş Kasa, Cetvel, İletki ve Pergel) gibi malzemelerin gerektiği ve nasıl kullanılacağı öğretilmektedir.

Okuma-Yazma
Temel konuları öğrendikten sonra öğrendiğimiz bilgiler kapsamında okuma-yazma aşamasına geçiyoruz. İlk olarak kısaltmasız okuma ve kısaltmasız yazma egzersizleri yapılmaktadır. Bu noktadan sonra ise tam tersi olan kısaltmalı okuma-yazma aşamasına geçilecek olup, ilk olarak bir harf kısaltmalı, iki harf kısaltmalı derken becerimizi artırarak hece kısaltmalı, kelime kökü ve kelime parçası kısaltmalı olarak devam edeceğiz.

Matematik İşlemleri
Kursa katılan arkadaşlarımız sadece okuma-yazma öğrenmekle kalmayıp, aynı zamanda günlük hayatta ihtiyaç duyacağı konulardan biri olan matematik eğitimleri de alacaktır. Bunun için son modüle göz atıyoruz. Yazının başında belirttiğimiz gerekli araç gereçleri (Küp Taş, Özel Abaküs, Küp Taş Kasa, Cetvel, İletki ve Pergel) nasıl kullanılacağına dair eğitimlere geçilmektedir. Matematik konusunda ise rakamları okuma-yazma ve işlem yapma eğitimleri yer almaktadır. Böylece günlük hayatta ihtiyaç duyacağınız eğitimi almış olacaksınız.

Braille Alfabesi Kuran-ı Kerim Kursu
Bir zamanlar Kuran Kursları kapatan zihniyet çok şükür geride kaldığını görüyoruz. Sanat ve meslek kursları aynı zamanda ahiret yurdu için yetişkinlere destek olmaktadır. Çocukluk yaşında kerim kitabımızı öğrenme imkanı bulamayanlar ve görme engelli vatandaşlarımız için Braille alfabesi ile Kuran-ı Kerim kursları düzenlemektedir. Yine İsmek Engelliler Merkezi kurslarında yer alan bu eğitimler ile görme engelli vatandaşlarımız Kur’an öğrenmekte ve hatta içlerinde hafız olan kardeşlerimiz bile bulunmaktadır. Allah ilimlerin artırsın. (Amin)

Görme Engelliler için Bilgisayar Kullanımı
Bu kardeşlerimiz hayata daha sıkı tutunmaları ve kendi ayakları üzerinde durmaları için ayrıca mesleki eğitimler verilmektedir. Onlardan biride günlük ve iş hayatının vazgeçilmez aracı haline gelen Bilgisayar görme engelli vatandaşlarımız içinde onlara özel eğitimler bulunmaktadır. 368 Saat sürecek eğitimler ile F Klavye, İşletim Sistemi, Kelime İşlemci, Elektronik Tablolama, İnternet E-posta Yönetimi ile Yazı Biçimlendirme, Dosyalama Sistemi ve Ekran Okuyucu hakkında geniş kapsamlı bir kurs kardeşlerimizi beklemektedir.

Daha Fazla Bilgi
Sayfada sadece kurs hakkında bilgi verilmiş olup, bu konu hakkında daha fazla bilgi ve görsele ulaşmak için Wikipedi sayfaları https://tr.wikipedia.org/wiki/Braille_alfabesi ve onun alt kısmında önerilen çoğu İngilizce olan kaynakları inceleyerek bu alanda daha fazla detaya ulaşma imkanı bulabilirsiniz. Özellikle bu alanda eğitim vermek isteyenlere kesinlikle önerilmektedir.

Mustafa Gövercin

Merhabalar, ben eğitim içerikleri editörü Mustafa Gövercin, İstanbul'da yaşayanlar için özellikle ücretsiz yararlanabileceğiniz kursları ile sizlerle buluşturmaya çalışıyorum. Şu hususu unutmamak gerekir ki "öğrenmenin yaşı yoktur."

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.