Profesyonel Fotoğraf Çekimi

Fotoğraf Çekimi Kursu
Son 20 yıla dönüp baktığınızda teknolojinin ne denli ilerlediği ve geliştiği görülmektedir. Hayatın her alanında dikkat çeken bu değişim özellikle eski hatıraları gelecek nesillere saklamak için kullandığımız fotoğraf alanında kendini daha bir belirgin şekilde göstermektedir. 2000 Yılı ve kısmen sonrasına kadar fotoğraf makineleri 36’lık poz ile çalışan oldukça ilkel ürünler olduğu söylenebilir. Bu noktadan sonra çıkan dijital fotoğraf makineleri ile bir devrin sonu haline gelmiştir. Hızla gelen dijital fotoğraf makinesi teknolojisi ile birlikte 100 TL’ye alabileceğiniz modeller yanı sıra 100 Bin TL’yi bulan ürünler bulunmaktadır. Bunların bir çoğu profesyonel bilgi gerektirmektedir. Fotoğraf çekimi alanında kendinizi geliştirmek ve profesyonel hale gelmek isterseniz bu konuda eğitim veren ücretsiz kurslar bulunmaktadır.

Fotoğrafçılık Kursu

İsmek Fotoğraf Çekimi Kursu

Türkiye’nin en gelişmiş sanat ve meslek kursları İsmek bu alanda da gelişmiş imkanları ile karşımıza çıkıyor. Grafik ve Fotoğraf alanında verilen eğitimlerin ikisi Fotoğraf Çekimi ve ileri seviye eğitim imkanı sunan Fotoğraf Çekimi Tekniklerine ayrılmış durumdadır. Bu işe ilk defa başlayacaklar için 96 saat sürecek olan Fotoğraf Çekimi kursu olup, 3 farklı modülden oluşmaktadır. Şimdi dilerseniz eğitim sürecinde sizlere öğretilecek olan konulara birlikte bakalım.

Fotoğraf Makineleri ve Özellikleri
Evet arkadaşlar eğitimin ilk aşamasında günümüzde kullanılan fotoğraf makineleri ve özelliklerini tanıyarak başlayacağız. Aynı zamanda yeni bir makine almak isteyenlerin ihtiyacı olan makineyi burada keşfetme imkanı bulacaktır.

Film Boyutlarına Göre Fotoğraf Makineleri
Bu modülün ilk aşamasında kursiyerler film boyutlarına göre sıralanan cihazları tanıyacaktır. Minyatür makineler yanı sıra 35 mm küçük boy cihazlar karşımıza çıkmaktadır. Aynı şekilde orta boy ve plan dediğimiz büyük boy film kullanan cihazlar ve özellikleri kursiyerlere öğretilmektedir.

Bakaç Sistemine Göre Makineler
Bir diğer sistem türü ise bakaç sistemi olup, burada 3 farklı seçenek karşımıza çıkmaktadır. Ayrı bakaçlı cihazlar yanı sıra SLR ve TLR özelliği olan ürünler ve diğerlerine göre farkı incelenmektedir.

Netleme Sistemine Göre Fotoğraf Makineleri
Bir çok fotoğraf tutkununun isteği net bir görüntü elde etmektir. Eğitimin bu aşamasında ise bu arkadaşlarımızın hoşuna gidecek cihazları yani netleme sistemi en iyi olan cihazları tanıyacaksınız. Bu tür durumlarda genelde Auto Focus özelliği ön plana çıkmaktadır. Aynı şekilde manuel netleme ve netleme gerektirmeyen bu işlemi cihazın kendisi tarafından otomatik yapıldığı cihazlar tanıtılmaktadır.

Fotoğraf Makinesi Parçaları / Gereçleri
Cihazları özet şekilde tanıma imkanı bulduktan sonra şimdide dilerseniz daha fazla özellik kazandırmak için kullanılan araç ve gereçleri tanıyalım. Özellikle profesyonel cihazlarda bir çok parça ekleyerek cihazın özelliğini sürekli artırabilirsiniz. Eğitimin bu aşamasında makinenin gövdesi, diyafram, enstantane, objektif ve netleme sistemleri ile yardımcı gereçlerden flaş ve elektronik flaşlar deklanşör, parasoley, motor-winder ve filtre parçası yer alacaktır. Bu modülün son aşamasında kursiyerlere fotoğraf makinelerinin bakımı ile son bulmaktadır.

Fotoğraf Makinesi Ayarları

Evet değerli arkadaşlar günümüzde en çok kullanılan cihazları ve özelliklerini tanıma fırsatı bulduktan sonra şimdi ise cihazların ayarlama kısmına geçiyoruz. Çünkü en önemli hususlardan biri ayarları olup, her ortam için farklı ayar gerekebilmektedir.

ASA/ISO Ayarları
Bu modülde eğitimin konusu ASA/İSO değerleri ve ayarları olup, farklı ayarlarda fotoğrafa yansıyan etkiyi uygulamalar ile göreceksiniz. Aynı şekilde dijital ve manuel cihazlarda ASA/İSO ayarlarının yapılması öğretilecektir.

Diyafram Ayarları
Cihazların ayarlanması konusunda ikinci eğitimimiz diyafram olup, tanımı, önemi ve işlevi ile eğitim başlamaktadır. Devamında ise diyaframın ayarlanmasını gerektiren durumlar ve alınacak önlemler ile diyafram seçiminin fotoğrafa etkisi yine bol uygulamalar ile görülmektedir. Diyafram konusunda ise son olarak alan derinliği ve kullanım amacı öğretilmektedir.

Enstantane Ayarları
Diyafram hususunu geçen kursiyerlerimizi bu sefer Enstantane eğitimi beklemektedir. Enstantane tanımı, önemi ve işlevi ile başlayacak olan eğitimler örtücü ayarları ve ayrımlı örtücü ayarları ile devam edecektir. Aynı şekilde Enstantane ve diyafram ilişkisi uygulamalı olarak ele alınacaktır.

Netleme Ayarları
Herkes net bir görüntü olsun ister bunun için cihaz kalitesi yanı sıra netleme ayarının çok iyi yapılmış olması gerekir. İşte şimdi çok seveceğiniz bir eğitime netleme ayarları kısmına giriş yapıyoruz. Burada iki temel konu olup, netleme yöntemleri ve netleme yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar şeklinde ikiye ayrılmaktadır.

Menü ve Fonksiyon Ayarları
Özellikle dijital fotoğraf makinelerinde bir çok menü ve fonksiyon olduğu görülmektedir. Bunların her biri çok dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Fotoğraf makinesi ayarları modülünün son kısmında cihazların menü ve fonksiyon sistemi öğretilmektedir. En iyi ayarları yapmak için bol uygulamalı bir eğitim sizi beklemektedir. Menüdeki simgeler ve anlamları, bellek ayarları, çözünürlük detayları, white balans, pozlandırma, resim formatları (JPEG, PNG, BMP vs) flaş ve flaş senkron ayarı ile üst üste çekim yapma ayarı ile bu modülde son bulmaktadır.

Fotoğraf Çekimi Teknikleri

Evet arkadaşlar cihazlar, özellikleri ve ayarları derken artık işin en önemli kısmına çekim kısmına geçiyoruz. Kursun son modülü olup, eğitime çekim öncesi hazırlık ve çekim için en iyi makineyi seçerek başlıyoruz. Ayrı bir yetenek olan fotoğraf makinesinin tutulması uygulaması sonrası artık çekim için obje yada konu seçimine başlıyoruz. Aynı şekilde çekim yapmadan önce kafamızda kompozisyon oluşturmayı öğreneceğiz.

Çekim Esnasında Dikkat Edilecekler
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra artık kaliteli bir görüntü elde etmek için çekim esnasında dikkat edilmesi gereken hususlara bakacağız. İç mekanlar, mimari ortamlar ve hayvanlar ile manzara, portre, makro (yakın çekim) ile hareketli cisimlerin çekiminde dikkat edilmesi gerekenler uygulamalı olarak öğretilmektedir. Her ne kadar dikkat etseniz de elbet hatalar olacaktır. Bu hataların analizi yapılarak hatanın ne olduğunu tespit etmeyi öğrenerek eğitime nokta koyacaksınız.

Ödüllü Fotoğraf Yarışmalarına Katılın
Bu eğitim sonunda artık sizde bir fotoğrafçı olabilirsiniz. Bu işi hobi amaçlı yaparken aynı zamanda kazanç ve başarı elde etmek isterseniz size önerim sürekli yapılan fotoğraf yarışmalarına katılmanız olacaktır. Kısa adı TFSF olan Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu sürekli yarışma bilgilerine yer vermektedir. Her biri binlerce TL ödüllü olan bu yarışmalarda sizde kendinizi kanıtlama fırsatı bulacaksınız. Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu tarafından gerçekleştirilen yarışmalar ile ilgili sitemizde güncel duyurular yapılmaktadır.

Mustafa Gövercin

Merhabalar, ben eğitim içerikleri editörü Mustafa Gövercin, İstanbul'da yaşayanlar için özellikle ücretsiz yararlanabileceğiniz kursları ile sizlerle buluşturmaya çalışıyorum. Şu hususu unutmamak gerekir ki "öğrenmenin yaşı yoktur."

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.