Yazarlık Atölyesi

Yazar denince insanların aklına ilk olarak kitap ve gazetelerde köşe yazanlar gelmektedir. Aslında gelişen teknolojinin ortaya çıkardığı yeniliklere dikkat ettiğinizde yazarlık kavramının ne kadar değiştiğini görürsünüz. Örnek hızla artan İnternet medyası her gün sitelerde yazar ve içerik editörlerine ihtiyaç duymaktadır. Bunun farkında olan ücretsiz sanat ve meslek eğitimi kursları başta İsmek olmak üzere Kişisel Gelişim alanında Yazarlık Atölyesi eğitimlerine başlanmıştır.

Türkçe Eğitimleri

Yazarlık Atölyesi İsmek (120 Saat)
Çok farklı bir meslek yada yetenek elde etmek isteyenlere önerebileceğimiz bir kurstur. Özellikle ev hanımları, İnternet sitesi sahipleri, blog yazarları yada kendini geliştirmek isteyen 16 yaş üzeri herkes Yazarlık Atölyesi kurslarından herhangi bir ücret ödemeden yararlanabilir. Peki eğitimlerde hangi konular yer alacak, neler öğreneceksiniz. Onlara aşağıda başlıklar halinde göz atalım.

Gramer (Dil Bilgisi)
Henüz bu eğitim hakkında modül hazırlanmadığı için çok detaylı bilgi verme imkanımız olmasa bile konu başlıklarına bakacağız. Kursun ilk eğitimi Gramer dediğimiz dil bilgisi üzerine olacaktır. Tüm dillerde geçerli olan Gramer bir dilin ses, biçim cümle yapısını inceleyerek kendi içerisindeki kuralları ortaya çıkarma halidir. Eğitimin gramer kısmında kursiyerlere fonetik dediğimiz ses yönünden inceleme yanı sıra aynı şekilde sarf ve morfoloji olarak bilinen şekil yönünden kuralları öğreneceğiz. Aynı şekilde etimoloji, sentaks ve semantik bilgilerini öğrenecek yazdığınız ve konuştuğunuz dil üzerinde daha fazla hakimiyet kuracaksınız.

İmla Kuralları
Türkçe’de en sık yapılan hatalardan biri imla veya bir diğer adıyla yazım kuralları olup, dikkat edilmediğinde cümlede düşüklüğe neden olmaktadır. Yazarlık Atölyesi Kursları 2. aşamasında kursiyerlere imla kurallarına dair eğitim verilmektedir. Bu aşamada kursiyerler en sık yapılan yazım kuralları ele alınarak dikkat edilmesi gereken hususlara yer verilecektir.

Metin Yazma Teknikleri
Yukarıda bu işin temel anlamda gereksinimi gördükten sonra artık adım yazı hazırlamaya başlıyoruz. Metin (yazı) yazma tekniklerine dair bilinmesi ve uyulması gereken hususlar yer almaktadır. Özellikle yazının başlangıç kısmında direkt dalmak yerine hafif yada dışarıdan konuya geçiş süreci ele alınmaktadır. Aynı şekilde yazının konusunu tam anlamıyla bitirildiğini anlamak için gerekli teknikleri öğreneceksiniz.

Edebi Metinler
Temel ve teknik konularda eğitimlerden sonra kursiyerlere kendilerini dahada geliştirmeleri için Edebiyat alanından eğitimlerle son aşamaya geçilecektir. Bu kapsamda yazar ve okuyucuların arasında bağlantı kuran edebi metinleri öğreneceksiniz. Hazırladığınız yazı, senaryo, kitap, roman içerisinde okuyanları etkilemek için en fazla ihtiyaç duyacağınız hususlardan birisi edebi metinler olacaktır. Öylesi ne önemli ki hazırladığınız yazı ile okuyan insanların güzel duygular ve hayaller kurmasını sağlayabilirsiniz.

Kitap, Şiir, Roman Yazarı Olabilirsiniz!
Bu eğitimi alan insanlar yetenekleri daha fazla artacağı için kitap, şiir yada bir roman yazarı haline gelebilir. Bunu basılı şekilde yapabileceği gibi kendini geliştirme ve tanıtma aşamasında İnternet ortamında yada E-kitap formatında yapabilirsiniz.

İnternet Sitesi / Blog Yazarı Olun!
Konunun ilk girişinde de belirtildiği üzere teknolojinin getirdiği yenilikleri kazanç haline getirebilirsiniz. Yerel ve ulusal İnternet sitelerinde yazar, içerik editörü olarak görev alabileceğiniz gibi kendi İnternet siteniz yada Blogunuzu kurabilirsiniz. İnternet ve blog sahiplerinin kazancı genelde Google Adsense reklamları kaynaklı olup, başarılı ve etkili bir İnternet siteniz blogunuz olması halinde aylık binlerce TL kazanabilirsiniz.

Seo Eğitimi Almayı Unutmayın
Aldığınız eğitimi İnternet alanında kullanmak isterseniz yeteneklerinizi daha ileri götürmek için size Seo (Search Engine Optimization) eğitimi almanızı öneririz. SEO Türkçe karşılığı arama motoru optimizasyonu olup, başta Google olmak üzere İnternet siteleri ve blogların mutlaka uyması gereken kuralları bulunmaktadır. Bu kuralların başında güncel içerik (yazı) olup, hazırladığımız içeriklerin aynı zamanda Spam problemine karşı dikkatli hazırlanması gerekir. Örnek Varis Hastalığı hakkında bir sağlık yazısı hazırladığınızda yazı içeriğinde Varis, Varis Hastalığı gibi kelimeler spekülasyona açık kelimeler olup, içerikte % ile kullanmanız gerekir. %3-%4’ten fazla olmaması gerekir. Örnek 200 kelimelik bir yazı hazırladıysak, %3 oranına uyduğumuz da Varis kelimesi toplam yazı içerisinde en fazla 6-8 arasında olmalıdır. Aksi halde hedef kelimede bu sayfa filtreye girecektir.

Tanıtım Yazısı / Makale Yazarak Kazanın
Bir çok İnternet sitesi olmasına rağmen sahipleri içerik yazma konusunda bilgi yada vakit sorunu nedeniyle kendisi yazamayabilir. Editör tutabilir yada tanıtım yazısı yazan insanlara istediği konu başlıkları ile yazı yazmasını isteyebilir. Kelime bazlı olarak ücretlendirilen bu yazıları hazırlayarak kazanın.

Araştırmacı Yönünüzü Ortaya Çıkarın
Özellikle tanıtım yazısı hazırlayarak kazanç sağlamak istediğinizde bir çok yazıyı takılmadan yazabilecek hale gelmelisiniz. Örnek bir sağlık sitesi sizden Makatta Kaşıntı Neden Olur? şeklinde bir yazı yazmanızı isteyebilir. Bu durumda ilk yapmamız gereken bu konuda içerik hazırlamış olup, yerli ve yabancı kaynaları (İnternet Sitesi / Blogları) araştırmalıyız. Araştırma yaparken dikkat etmemiz gereken kopyalama yapmak yerine kaynaklardan bilgi sahibi olarak kendimiz yazmalıyız. Böylece bu konu hakkında bilgi sahibi oluruz. Sonraki müşterileriniz böyle bir yazı istemesi halinde artık araştırmaya gerek kalmayacaktır.

Mustafa Gövercin

Merhabalar, ben eğitim içerikleri editörü Mustafa Gövercin, İstanbul'da yaşayanlar için özellikle ücretsiz yararlanabileceğiniz kursları ile sizlerle buluşturmaya çalışıyorum. Şu hususu unutmamak gerekir ki "öğrenmenin yaşı yoktur."

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.