Gitar Kursu (Klasik Gitar)

İlk kurulduğu yıllarda sadece sanat ve meslek edindirme eğitimlerini hedefleyen İsmek gelişen branş listesine mesleki eğitimler dışında bireylerin sanat hayatına etki edecek eğitimleri eklemiştir. Bu kapsamda ilk olarak Müzik ve Gösteri Sanatları alanını eklemiş ve yaklaşık 30 farklı branşta müzik eğitimlerine başlamıştır. Bununla da sınırlı kalmayıp, Müzik İhtisas Merkezini kurmuş ve sanat hayatına atılmak isteyenlere ses, koru ve enstrüman eğitimleri verilmeye başlanmıştır. Eğitimi verilen enstrümanlardan biride Gitar olup, özellikle gençlerin ilgisini çekmektedir. Tüm müziklere uyum sağlayan bu müzik aletini çalmak için sizde ücretsiz kurslardan yararlanabilirsiniz.

Klasik Gitar Eğitimleri

Gitar Nedir, Nasıl Çalınır?
Asıl konumuza geçmeden önce dilerseniz biraz bu müzik aleti hakkında teknik konulara değinelim. Tasarım olarak bakıldığında 8 rakamına benzeyen gitar telli çalgılar arasında yer almaktadır. Genellikle 6 telli modelleri yaygın olmasına karşın müzik türlerine göre bir çok gitar türü vardır. Kurslarda daha çok klasik gitar eğitimi verilmektedir. Gitar çeşitleri ve müzik ile ilgili bilgiler vermeye devam edeceğiz. Şimdi dilerseniz ücretsiz eğitim alabileceğiniz kurslara ve eğitim içeriğine bir göz atalım.

İsmek Gitar Kursu
Sitemizin yayın alanı genelde İstanbul’da hizmet veren ücretsiz kurslar olması nedeniyle İsmek Gitar Kursları hakkında bilgi vereceğiz. Yukarıda da belirtildiği gibi klasik gitar eğitimi verilmekte olup, toplamda 232 saat sürecek kurslardan oluşmaktadır. İsmek Müzik İhtisas Merkezleri yanı sıra normal kurslarda da bu eğitimi bulabilirsiniz. Hemen hemen İstanbul’un tüm ilçelerinde size en yakın noktada diyebilirim. Şimdi dilerseniz birazda eğitim sürecinde hangi aşamaların yer aldığına bir bakalım.

Müziğin Temel Ögeleri İle Başlıyoruz
Müzik alanında verilen kursların tümü ilk başta yaklaşık 8-14 saat sürecek olan müziğin temel ögeleri ile başlamaktadır. Bu aşamada gitar çalmanın teknikleri ve dikkat etmeniz gereken basit ama etkili teknikleri görerek asıl eğitim sürecine geçilmektedir.

Oturuş ve Tutuş Teknikleri
Geniş katılımlı müziklerde orkestraya dikkat ederseniz kimi oturur, kimi ayakta kullandığı enstrümana göre duruş ve oturuş tarzı bulunmaktadır. Bu nedenle gitar çalan kişininde dikkat etmesi ve uyması gereken oturuş ve tutuş teknikleri bulunmaktadır. Çünkü çaldığınız müzik aletine çok iyi hakim olmanız gerekir.

Pozisyon ve Ses Çalışmaları
Evet arkadaşlar duruş ve tutuş tekniklerini de öğrendikten sonra artık çok severek çalacağımız aracın tellerine dokunmaya başlıyoruz. İlk etapta sadece pozisyon ve ses çalışmaları ağırlıklı bir eğitim sizi bekliyor.

İki Partili Teknikler
Eğitim süreci ilerledikçe daha keyifli ve kursiyerlerin kendine güvenleri arttığı görülmektedir. Biraz daha müziğin derinliklerine ilerledikçe akort işlemleri ve iki partili teknikleri öğreneceksiniz.

Majör ve Minör Diziler
Bir noktadan sonra asıl aşama olan dizilere geçilmektedir. Bu aşamada eğitimlere çok daha iyi konsatre olmalı ve mümkün oldukça devamsızlık yapmamalısınız. Diziler kısmında ilk olarak Do Majör ve La Minör Diziler öğretilmektedir. Devamında ise Sol Majör ve Mi Minör Diziler yanı sıra Fa Majör ve Re Minör Diziler ve eğitimin son aşamasında ise Re Majör ve Si Minör Diziler öğretilerek kursiyer temel düzeyde gitar çalmayı öğrenir ve müziklere eşlik edecek bilgi ve yeteneği elde etmiş olacaktır.

Kurs Kayıtları Ne Zaman?
İsmek kurslarında branş ve kayıt ayrımı yapılmaksızın hepsi aynı zamanda yani Eylül ayı ilk haftası başlayarak neredeyse okullar kapanana kadar açık kalmaktadır. Hafta içi ve hafta sonu eğitim grupları yer almakta olup, tamamen ücretsizdir. Kesin kayıt tarihleri ve başvuruların nasıl yapıldığını görmek için aşağıda yer alan bağlantıya tıklayabilirsiniz. https://www.istanbulkurslari.com/ismek-kayit-tarihleri/

Gitar Çeşitleri ve Özellikleri
Klasik Gitar: eğitim hakkında aktaracaklarımız bu kadar olup, şimdi bu çalgı ile ilgili biraz teknik konulara değinelim. Bizler genelde klasik ve elektro türünü tanısak ta bildiğimiz yada bilmediğimiz toplamda 10 farklı gitar türü bulunmaktadır. İsmek kurslarında eğitimi verilen Klasik Gitar tüm bunları atası niteliğinde kabul edilmektedir. Toplamda 6 telden oluştuğunu belirttik, bu tellerin 3 tanesi kalın 3 tanesi ise ince ses çıkarmaktadır. Aletin orta kısmında bulunan yuvarlak ses deliği tellerin titreşmesi ile birlikte gövdenin içinde yer alan hava titreşmeye başlamaktadır. İçeride oluşan sesin tek çıkış yolu olan bu yuvarlaktan duyulur. Klasik ve flamenko müziklerde daha çok tercih edilen bu müzik aleti özellikle sağ ele daha fazla görev düşmektedir.

Akustik Gitar: Görünüş olarak klasik modellere benzese de dikkatli bakıldığında gövde biraz kaba durmaktadır. Sap kısmı biraz daha dar olup, telleri ile genellik çelikten üretilmektedir. Klasik modellerde teller genelde ipek üzerine sarılı naylondan elde edilmektedir. Bir diğer farkı ise sesin daha sert ve temiz çıktığı söylenebilir. 4 Teli kalın olmak üzere 2 teli ise daha çok ince seslere ayrılmıştır. Telleri çelik olması nedeniyle genellikle pena ile çalınması gerekir. Blues, Rock ve Caz türü müziklerde daha sık kullanılır.

Elektro gitar: Diğer modellere göre daha farklı bir müzik aracı olup, tek başına ses vermesi imkansız olup, mutlaka bir amfi yardımı gerekir. Çünkü tellerin titreşimi ile gövdede bulunan manyetikler yardımı ile elektrik akımını dönüştürür. Oluşan bu ses dalgaları amfi ile dışarı çıkarılır. Görünüm olarak çok fazla farkı olmayıp, sadece sonradan bazı eklemeler yapılabilir. Bunlar ses ve ton ayarı yapmanızı sağlayan özellikler ile Switch, Tremolo Kolu ve Manyetikler diyebiliriz.

Bas Gitar: Gönül isters ki tüm çeşitleri yakından tanıyalım, ama maalesef yazı alanımız kısıtlı olması nedeniyle bu mümkün olmuyor. Gitar çeşitlerinde son olarak Bas Gitar özelliklerine bakacağız. Çalışma sistemine baktığınızda elektro gitar ile büyük benzerlik taşıdığını görürsünüz. Ayrışan özellikleri zaten isminden de anlaşılacağı üzere sesinde kaynaklanmaktadır. Çünkü Bass demek daha kalın ses anlamına gelmektedir. O nedenle bas gitar sesi diğerlerine göre bir oktav daha kalın çıkmaktadır. 4 Telli modeller yanı sıra 5,6,7 ve 12 telli modelleri yine tercih edilen müzik aletleri arasında yer almaktadır.

Gitar Parçaları ve Özellikleri
Eşlik edilen müziğe göre değişen çeşitlere göz attıktan sonra şimdi dilerseniz bu müzik aletinin ortaya çıkmasına ve insanların keyifli müzik dinlemesini sağlayan parçalarına bakalım.

Sap: Tüm gitarlarda göreceğiniz sap bu aracın klavyesi anlamına gelmektedir. Klavye kısmında perdeler bulunmakta ve modellere göre farklılık gösterebilir. Sapın içerisinde yer alan truss rod ayar çubuğu konusunda özellikle eğitimlerde dikkat etmelisiniz.

Köprü: Bu aracın en önemli malzemesi olan telleri gövdeye bağlayan kısım olup, basit yada oynar modelleri olup, oynar modellerde tremolo kolu yardımı ile ileri ve geri hareket ettirme imkanı bulunur.

Eşik: Gitarın sapında yer alan bu parça telleri akort burgularına gitmeden sonlandıran kısım diyebiliriz. Kaliteli olması için kemikten üretilen bu malzeme ucuz ürünlerde maalesef plastik olduğu için daha dayanıksız olduğu görülmektedir.

Manyetikler Daha çok elektro ve bass gitar tümü modellerde olan bir özellik olup, pasif ve aktif manyetikler olarak ayrılmaktadır.

Tremolo kolu Gitar parçalarında aktaracağımız son parça Tremolo kolu olup, eşik bölümünün son kısmında yer almaktadır. Tremolo kolu öne veya arkaya gevşetilmesi halinde farklı sesler elde edilmektedir. Klavye yönüne doğru gevşetmeniz halinde kalın, eşik yönüne döğru gevşetmeniz halinde ince sesler elde edersiniz.

Mustafa Gövercin

Merhabalar, ben eğitim içerikleri editörü Mustafa Gövercin, İstanbul'da yaşayanlar için özellikle ücretsiz yararlanabileceğiniz kursları ile sizlerle buluşturmaya çalışıyorum. Şu hususu unutmamak gerekir ki "öğrenmenin yaşı yoktur."