Google Seo Kursu

Selamun aleyküm değerli arkadaşlar geçtiğimiz günlerde Bilişim Teknolojileri alanında en çok tercih edilen iki branşı Web Tasarım ve İnternet Proğramcılığı eski adıyla Web Programlama kurslarını ve içeriğini sizlerle paylaştık, HTML yada yada yazılım dillerinden biri PHP veya ASP ile tasarım ve kodlama yapmak yetmiyor, çünkü sitenizin arama motoru sonuçlarında iyi bir yere gelmesi gerekiyor. Tabii ki iyi bir yere gelmesi gereken kelime global ve rekabet oranı yüksek olmalıdır. Bu konuda başarılı olabilmek içinde Seo (Search Engine Optimizatin) konusunda bilgi sahibi olmak ve kurallara uymalıyız. Bunun için yine çok yaygın olmasa da kurslar bulunmaktadır.

Arama Motoru Optimizasyon

Seo Kursu (İSMEK) 40 Saat
İstanbul’da yaşayanlar için Türkiye’de ilk Seo kursu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi İsmek kurslarında açılmış olup, 40 saat sürecek eğitimden oluşmaktadır. Bunun bir bölümü Google Adwords Reklam eğitimlerinden oluşmaktadır. Seo kursu henüz Milli Eğitim Bakanlığı FOET kodları arasında yer almadığı için MEB onaylı sertifika verilmeyip, İsmek katılım belgesi verilmektedir.

Seo Nedir, Nasıl Yapılır?
Öncelikle yapılabilir bir şey yerine uyulması gereken bazı kurallar demeliyiz. Aslında standart hususlara site sahiplerinin uymaması sonucu arama motorları başta google olmak üzere site sahiplerini kurallara uyma konusunda zorladığı bir durumdur.

Nelere Dikkat Etmeli?
Web Tasarım yada Web Programlama kurslarında sizlere hiç bir şekilde Seo konusunda bilgi verilmez. Bu nedenle bu işe başlayan bir çok insan aslında bilmeden hata yapmaktadır. Bu hataların başında kopya, kısa, yetersiz, çok fazla kelime tekrarı olan, iç ve dış bağlantı sayısı fazla, metaları eksik, hatalı yada hiç olmayanlar şeklinde bir çok hatalı durum bulunmaktadır. Bu konuda Webmasteryolcu olarak sizlere önemli gördüğüm hususları aktaracağım.

En Önemli Husus (İçerik)
Evet arkadaşlar Seo konusunda en çok dikkat etmemiz gereken sitelerin içeriğidir. Çünkü onlar sizi başarılı yada tam tersi başarısız kılacaktır. Tek başınızı çalışıyorsanız az ama takip edebileceğiniz ölçüde içerik eklemelisiniz. Örnek https://www.sachastaliklari.com bu site bana (Webmasteryolcu) ait bu sitede şuan 20 ile 30 arasında değişen içerik bulunmaktadır. Yayın süresi 1 yılı aşkın olup, burada uyguladığım sistem kontrolüm altında olmasını sağlamaktır.

Yazıları Kendimiz Yazacağız
Öncelikle sitenizin en önemli aşaması olan içerik konusunda görevli siz kendiniz yada bilgisi ve deneyimine çok güvenebileceğiniz biri olmalıdır. Çünkü içeriği kendiniz yazmalısınız. Aksi halde emin olun içiniz rahat etmeyecektir.

Bir Kelimeyi Hedefleyin
Biliyorsunuz ki site açarken bir yada birden fazla kelimeyi hedefleriz. O nedenle domain (url) seçiminde bazen günlerce araştırma yaptığımız olmaktadır. sachastaliklari.com Bu siteyi açarken hedefim Saç Dökülmesi, Saçkıran, Kepek gibi toplumda sık görülen sorunlar hakkında bilgi vermek, sorulara yanıt vermeyi hedefledim. Allaha çok şükür büyük oranda başarıya ulaştığı görülmektedir. Sitenin bir çok kelimede hedefi olması nedeniyle artık içeriklerde sürekli kelime hedefleyerek yazı yazmam gerekiyor.

İçerik Nasıl Olmalı?
Öncelikle insanlar için faydalı olmalı maddi düşünce bir yana insanların işini görme heyecanı ile yazılmalıdır. Yani kişi sizin sitenizde merak ettiği konuda tam anlamıyla cevap bulabilmelidir. Yine bir örnek daha verelim. Kafada kepek kadın, erkek milyonlarca insanın ortak problemi olup, iki nedeni vardır. Birincisi 7 kat olan kafa derisinin değişim süreci ile ortaya çıkan parçacıklar, ikincisi ise kafa derisinde bulunan mantar mikrobunun artması ile oluşur. Her iki sorunda da çözüm yöntemi şampuan olup, işte burada dikkat etmeniz gereken husus bulunmaktadır. Makale buraya kadar standart geldi bu noktadan sonra ise daha özgün hale gelecek olan bilgiler yer alacak kepek probleminin asıl çözümü Ketokonazol, İtrakonazol, Zinc Pyrithion ve Climbazol gibi maddelerle önlenir. Çünkü bu maddeler mantar öldürücü olup, Türkiye’de sadece Eczanelerde satılan kepek şampuanlarında bulunur. Kaynak https://www.sachastaliklari.com/kepek-sampuani/ Bakın değerli arkadaşlar burada bile kısa metin içerisinde sizlere ciddi anlamda bilgi aktardım. Yani içerik baştan sona olmalı, eksik olmamalıdır.

İyide Ne Yazacağımı Bilmiyorum!
Ben saç dökülmesi dahil tüm saç konularında yazabilirim. Çünkü yaklaşık 10 yıldır saç sağlığı üzerine hizmet veren bir firmada görev yapıyorum. O nedenle o siteyi açtım, fakat sen bu konuda ne yazacağım dersen bu konuda site açmak yerine bildiğin konularda site açmalı yada bir şey yazmadan önce ciddi anlamda araştırmalar yapıp öğrenmelisin.

Backlink Almadan Önce Dikkat Edin
Seo konusunda en çok uygulanan argümanlar başında Backlink (geri bağlantı) gelmektedir. Çünkü google dahil sıralamayı manipüle etmenin, üst sıralara çıkmanın en kolay yoludur. Fakat hatalı işlemler ki genelde yapanların %90’ı hatalı sitelerin filtreye, Sandbox’a hatta manuel ceza almasına neden olmaktadır.

Site Neden Ceza Alır ki?
Google sürekli algoritma değişikliği yaparak kurallara uymayan siteleri cezalandırmaktadır. Bunların başında kopya içerik kullanan ve doğal olmayan bağlantılar (Backlink) alanlardır. Bir site ceza aldıysa ya çok sabırlı olup aylarca düzeltmek için uğraşacaksınız, yada çöpe atacaksınız.

Backlink Alınmaz, Verilir (Öyle Olmalı En Azından)
Evet arkadaşlar bizim insanlarımız Backlink alırken seçiçi olmak yerine bulduğu her yere eklemektedir. Öyle ki yabancı İnternet sitelerinin yorum alanlarına Thank You yazıp url kısmına yada mesajının yanına linkleri eklemektedir. Bazı yorum sistemleri otomatik onay olduğu için kontrolden geçmeden yayınlanıyor. Tabii ki bu şekilde yüzlerce insan olunca o sayfa link çöplüğü haline gelerek yarardan çok zarar vermektedir.

Siz Başarılı Olun, Backlink Kendisi Gelir
Örnek sosyal medya araçlarından biride güzel bir içerik, resim, video paylaştığınızda diğer insanlar onu beğenip paylaşmaktadır. Aynı şekilde backlink bu yönde olmalıdır. Siz sitenize başarılı, faydalı bir içerik eklediğinizde onu insanlar siteleri, sosyal medya sayfaları vs gibi ortamlarda paylaşır, size doğal bir backlink olur. Bakın hç zahmet çekmeden, riske girmeden hedefe ulaştınız.

Metalar Akıcı ve Açıklayıcı Olsun
Dünya genelinde en çok kullanılan site yapısı PHP olup, bunun yaygın olmasında en büyük pay WordPress gösterilmektedir. Şuan içerisinde bulunduğunuz sitede WordPress alt yapısı ile kurulmuş en gelişmiş imkanları ücretsiz sunan bir sistemdir. %100 Seo uyumlu olan WordPress bazı eklentiler ile dünya harikası haline gelmektedir. İlk kurulması gereken eklentilerden birisi All In One, Yoast yada maddi sıkıntınız yoksa WPSEO gibi bir eklenti alabilirsiniz. Bu eklentinin en önemli amacı her içeriği ayrı meta bilgileri girmenizi sağlayacaktır.

Title (Başlık)
Google arama sonuçlarında ilk olarak okuduğumuz kısım maksimum 60-70 karakter olması gerekir. Akıcı ve bilgilendirici olmalıdır.

Description (Açıklama)
Yine çok önemli konumlardan biri olup, içeriğin ne üzerine olduğunu maksimum 160 önerim 130 karakter olarak aktarmalısınız.

Keyword (Anahtar Kelime)
Google son yaptığı çalışmalar ile tamamen gereksiz hale gelen Keyword kullanmanız gerek yoktur.

Değerli ardakaşlar sizlere daha fazla bilgi aktarmak isterdim ama içerik 1000 kelimeyi aşmaya başlayınca sayfanın açılış hızı düşmektedir. Bu nedenle birazda Seo kurslarında bilgi edineceksiniz. Unutmayın bir diğer husus ise site hızı olup, yavaş olan site ziyaretçiyi memnun edemez.

Mustafa Gövercin

Merhabalar, ben eğitim içerikleri editörü Mustafa Gövercin, İstanbul'da yaşayanlar için özellikle ücretsiz yararlanabileceğiniz kursları ile sizlerle buluşturmaya çalışıyorum. Şu hususu unutmamak gerekir ki "öğrenmenin yaşı yoktur."

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.