Müzik İhtisas Merkezi (Ücretsiz Müzik Kursları)

1996 Yılında sadece 3 kurs merkezi ile sanat ve mesleki eğitimlere başlayan İsmek (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi) aradan geçen 20 yıllık süreçte bu kadar gelişip, geniş kitlelere hitap edeceği kimsenin aklına gelmezdi. İlk etapta 3 branş ile başlayan kurum şuan 400’den fazla eğitim seçeneği sunmaktadır. Bu branşların yaklaşık 50 tanesi Müzik ve Gösteri Sanatları alanında olup, bu eğitimleri en iyi şekilde almanız için ayrıca İsmek Müzik İhtisas Merkezi kurulmuştur. İstanbul’da şuan iki farklı ilçede (Fatih ve Kadıköy’de) bulacağınız bu gelişmiş merkezde enstrüman, ses ve sanat eğitimleri verilmektedir. Şimdi dilerseniz öncelikle adres ve iletişim bilgilerine göz atarak sonrasında ücretsiz yararlanabileceğiniz branşları görelim.

Ücretsiz Müzik Kursları

Hasanpaşa Müzik İhtisas Merkezi
Kurbağalı Dere Caddesi No:12 Kadıköy
0216 414 05 59

Fındıkzade Müzik İhtisas Merkezi
Molla Gürani Mahallesi Akkoyunlu Sokak No:1 Fatih
0212 531 04 48

Bağlama (Saz)
Türk Halk Müziğinde en çok kullanılan enstrümanlardan birisi hiç şüphesiz bağlama yada diğer bir adıyla saz olup, telli çalgılar sınıfında yer almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının en çok öğrenmek istediği enstrümanların başında gelip, İsmek Bağlama kursları konusunda 2 farklı branş ile eğitim vermektedir. Bu branşların ayrılmasında bağlama düzeni ve bozuk düzen şeklinde ayrışma görülür. Her iki branşta toplamda 232 saat sürecek eğitimlerden oluşmaktadır. Her ikisinde de kursiyerlere öncelikle müziğin temel ögeleri öğretilmektedir. Devamında ise kerem dizisi ve 2, 3, 5, 7, 8, 9 zamanlı ritim kalıpları ve uyum eğitimi verilmektedir. Aynı şekilde rast ve sabâ yanı sıra kürdi ve hicaz dizisi eğitimlerinden sonra artık kursiyerler Halk Müziği Repertuarı ile uygulamaya başlamaktadır.

Gitar
Özellikle son yıllarda gençlerin en çok ilgi gösterdiği müzik aletlerinden biri olan Gitar hemen hemen tüm müzikler ile uyumlu olduğu söylenebilir. Yine telli çalgılar arasında yer almakta olup, kullanıcılar parmaklar yada pena ile çalmaktadır. Klasik ve Elektro olmak üzere farklı çeşitleri bulunan bu aletin eğitimini almak için yine İsmek Müzik İhtisas Merkezi kurslarından herhangi bir ücret ödemeden yararlanabilirsiniz. Bağlama kurslarında olduğu gibi eğitim süreci yine 232 saat olup, geniş öğrenmek için yeterli bir zaman diyebilirim.

Keman
Hangi ülke vatandaşı olursa olsun keman sesinden hoşlanmayan yoktur. Violin (Müzik Aletleri) ailesinden olup, en yüksek tonu çıkaran müzik aleti olarak bilinir. Sadece 4 telli modeli bulunan bu araç arşe dediğimiz keman yayı ile çalınmaktadır. Güzel bir ses çıkarabilmek için arşe de gerçek at kılı kullanılmaktadır. İsmek Keman kurslarında bireylere Türk Müziği ve Batı Müziği şeklinde iki farklı branş seçeneği sunulmaktadır. Türk müziğinde 128 saat olan eğitim süresi Batı Müziği tercih edilmesi halinde ise 240 saat olarak uygulanmaktadır. Her iki eğitimde de kursiyerlere ilk olarak müziğin temel ögeleri öğretilmektedir. Bu aşamadan sonra önemli hususlardan biri olan keman çalmada duruş ve tutuş teknikleri uygulamalı olarak öğretilmektedir. Temel yay teknikleri ile majör ve minör dizilerin eğitimine geçilmektedir. Bu noktadan sonra basit makamlardan başlanarak uygulamaya geçilir.

Kemençe
Özellikle Karadeniz bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın çalma ve dinlemekte en çok keyif aldığı müzik aleti Kemençe yada diğer adıyla Rebap 3 telli bir çalgı olup, kemana benzer şekilde yine yay ile çalınmaktadır. Kaliteli ahşaptan yapılan Kemençe eğitimleri için yine İsmek kurslarından herhangi bir ücret ödemeden yararlanabilirsiniz. 128 Saat sürecek olan kurslarda ilk olarak kemençenin önemi ve özelliği öğretilmektedir. Yapılışı hakkında kısa bir bilgi verildikten sonra çalış uygulamalarına geçilmektedir. Bu noktadan sonra ise Karadeniz Kemençe ile nota çalışmaları, vurgular ve Karadeniz müziğine uygun repertuar çalışmaları yapılmaktadır.

Piyano
Aslında müzik kültürümüzde çok fazla olmamasına karşın yine eğitimi verilen müzik aletlerinden biride Piyano olup yada diğer bir ismiyle Pianoforte (italyanca) tuşlu bir çalgı olduğunu söyleyebiliriz. Bu müzik aletinde sesler teller vasıtası ile ortaya çıkmaktadır. Piyanist tuşlara her dokunuşunda içindeki çekiç tellere vurarak ses çıkmasını sağlar. Daha çok Caz ve Klasik müzikte kullanılan bu müzik aletin öğrenmek için yine 232 saat sürecek olan kurslara katılmanız yeterlidir. Müziğin temel ögeleri geçilmesi ile birlikte yine kemanda olduğu gibi duruş ve oturuş tekniği burada da karşımıza çıkmaktadır. Bu noktadan sonra kursiyerlere legato ve staccato teknikleri öğretilir. Do dizisinde oktav çalışmalarınında yer aldığı kurslarda tonal, modal, majör ve minör eğitimleri verilerek yine çalınması kolay olan eserlerle uygulanmaya geçilir.

Ney
Parmakla ve elle çalınan müzik aletlerinden sonra şimdi dilerseniz biraz insan nefesi ile çalınan müzik aletlerine bakalım. İlk olarak özellikle Tasavvuf müziğin olmazsa olmaz araçlarından biri Ney yada diğer adıyla nay (kamış) anlamına gelmektedir. Geçişi yüz yıllar öncesine dayanmakta olup, diğer müzik aletlerinde çalmak tabiri kullanılırken Ney’de üflemek tabiri kullanılmaktadır. Kargı dediğimiz bir tür budaklı kamıştan yapılan Ney öğrenmek ve üflemek için İsmek Müzik İhtisas Merkezi tüm eğitimlerde olduğu gibi ücretsiz imkan sunmaktadır. Ney kursları süre olarak biraz daha uzun olup, 424 saat sürecek uzun bir eğitime hazır olmalısınız. Eğitimin başında neyin tanımı, bakımı ve her zaman olduğu gibi müziğin ögeleri ile başlamaktadır. Yine aynı şekilde duruş, tutuş ve oturuş tekniklerinin önemli yer arz ettiği eğitimlerde neyden ses çıkarma aşamasına geçilmektedir. Bu noktadan sonra ise kursiyerler orta şiddet yanı sıra soğuk ve şiddetli üfleme tekniklerini öğrenirler. Türk musikisinde usül, seyir ve göçürülmüş makamları öğrenerek sizde bir Neyzen olabilirsiniz.

Klarnet
Konumuzda son olarak üflemeli çalgılardan biri olan Klarnet ile son vermek istiyorum. Gırnata olarak ta bilinir ve genelde sağlam ve dayanıklı olduğu için abanoz ağacından yapılır. Tabii ki buna ek olarak metal ve kauçuk maddeden yapılanları da bulunmaktadır. 5 Parçanın birleşimi ile ortaya çıkan bu müzik aleti ile insanlar eğlendirebilir, aynı zamanda tam tersi hüzünlendirir ağlamalarına sebep olursunuz. Yine aynı şekilde 128 saat gibi kısa süreli eğitimlerle öğrenebileceğiniz bu aleti öğrenmek isteyenlere ilk olarak nefes ve parmak egzersizleri yaptırılmaktadır. Devamında klarnet çalarken tutuş ve ses çıkarma teknikleri ile farklı şiddetlerde ses çıkarma yine eğitimler arasında yer almaktadır.

Ses Eğitimi
Evet değerli arkadaşlar İsmek Müzik İhtisas Merkezinde sadece enstürman eğitimleri olmayıp, aynı zamanda ses ve koro çalışmaları bulunmaktadır. Güzel ve etkili, etkileyici bir sese sahip olmak için ses eğitimlerine katılabilirsiniz. Toplamda 232 saat sürecek olan ses eğitiminde insanda ses sistemi ve onu en iyi şekilde kullanmanın yöntemleri ile başlanmaktadır. Aynı şekilde duruş ve solunum geliştirici çalışmalar ile ses konusunda önemli bir yeri bulunan Diksiyon ve Artikülasyon eğitimleri yer almaktadır. Aynı şekilde Renozans, Vibrato, Entonasyon, Nüanslar, Aralıklar ve İnici, Çıkıcı diziler yer almaktadır.

Nasıl Kayıt Olunur?
Evet arkadaşlar Kadıköy ve Fatih ilçelerinde yer alan İsmek Müzik Okulundan yararlanmak için diğer kurslarda olduğu gibi İnternet üzerinden (kursiyer.ismek.org) başvuru yapmanız gerekir. Kayıt tarihleri ve nasıl kayıt olunacağına dair detaylı bilgiye aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. https://www.istanbulkurslari.com/ismek-kayit-tarihleri/

Mustafa Gövercin

Merhabalar, ben eğitim içerikleri editörü Mustafa Gövercin, İstanbul'da yaşayanlar için özellikle ücretsiz yararlanabileceğiniz kursları ile sizlerle buluşturmaya çalışıyorum. Şu hususu unutmamak gerekir ki "öğrenmenin yaşı yoktur."

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.