Keman Kursu (Türk ve Batı Müziği)

İstanbul’un en gelişmiş ücretsiz kursları olan İsmek’te müzik eğitimlerini tanımaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde en çok tercih edilen enstrümanlardan ikisi Bağlama ve Gitar kursları hakkında bilgi verdik, şimdi ise yine tüm insanların severek dinlediği bir enstrüman olan Keman ile devam edeceğiz. İsmek Müzik İhtisas Merkezinde iki farklı branşta (Türk ve Batı Müziği) şeklinde eğitimleri verilmektedir.

Keman Virtüzöü

İsmek Keman Kursu
Her yıl 200 bin ve üzeri insanın eğitimlerinden yararlandığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi İsmek Kursları 30’dan fazla alanda 412 kurs seçeneği sunmaktadır. Bunların büyük bir bölümü mesleki eğitim olsa da yine büyük bir bölümü ise sanat faaliyetlerine ayrılmış durumdadır. Keman eğitimi almak isteyenler için 2 branş olduğunu belirttik, Keman Eğitimi (Türk Müziği) 128 saat olup, Batı Müziği alanında eğitim almak isterseniz 240 saat sürecek olan kurslara katılmanız gerekir.

Keman Nedir?
Kurslarla ilgili giriş bilgi verdikten sonra şimdi dilerseniz birazda bu müzik aletini tanıyalım. Öncelikle yaylı çalgılar arasında yer almakta olup, üyesi olduğu aileye bakacak olursak violin olduğu görülmektedir. Violin ailesinin en küçük üyesi olmasına karşın en yüksek ses tonu alabileceğiniz müzik aletidir. Violin ailesinde ayrıca Viyola ve Viyolonselin yani Çello olarak bilinmektedir. Genellikle 4 telli olarak üretilen keman yay ile çalınmaktadır. Arşe adı verilen bu yay kaliteli olması için genelde at kılından üretilmektedir. Arşe daha güzel ses çıkarması için reçine denilen ve bala benzer bir madde sürülmektedir.

Keman Duruş ve Tutuş Teknikleri İle Başlıyoruz
Evet arkadaşlar özet bilgilerden sonra şimdi dilerseniz kurslarda size öğretilecek hususlara geçelim. Öncelikle her zaman olduğu gibi müziğin temel ögeleri ve keman çalarken uyulması gereken hususlar ele alınmaktadır. Devamında ise kullanılan müzik aletine göre duruş ve tutuş teknikleri öğretilmektedir. Keman öğrenmek küçük yaşta daha kolay olduğunu hatırlatmak isterim.

Yay Tutuşu ve Çekme Sabır İster
Bu müzik aletini öğrenmek öncelikle sabır ve zaman isteyen bir iştir. O nedenle eğitimlere sıkılmadan devam etmelisiniz. Özellikle yay tutuşu ve yay çekişini öğrenmeniz halinde şarkılara eşlik etmeye başlarsınız.

Majör ve Minör Dizileri
Evet arkadaşlar eğitimin başında öğrendiğimiz duruş, tutuş ve temel yay çalışmalarından sonra artık eğitimin en önemli kısmı olan Majör ve Minör çalışmalarına geçilmektedir. İlk olarak Sol ile başlamakta olup, Re ve Si ile devam etmektedir. Bu aşamadan sonra ise La Fa ve diyez minör eğitimleri yer almaktadır. Aynı şekilde Fa, Re ve son aşamada ise Do majör ve La minör eğitimleri ile teorik eğitim son bulmaktadır.

Müziklere Eşlik Ederek Uygulama
Keman kursunda temel ve teorik eğitimi başarıyla bitiren kursiyerler bu noktadan sonra artık çalması kolay olan müziklere eşlik ederek uygulama aşamasına geçmektedir. Aynı şekilde evinizde de bol bol uygulama yaparak sizde geleceğin keman virtüözü olabilirsiniz.

Keman En Önemli Orkestra Çalgısıdır
Yukarıda eğitim içeriği ile ilgili özet bilgi verdik, şimdi yine keman ile ilgili bilgilere kaldığımız yerden devam edelim. Ne zaman keşfedildiği bilinmeyen bu müzik aleti Ortaçağ’da kullanılan müzik aletleri ile benzerlik göstermektedir. Yakın tarihe bakacak olursak 1565 yılında Corteccia ve St.Riggo eserlerinde keman kullanıldığı bilinmektedir. 1900’lü yıllarda kullanımı hızla yaygınlaşan keman aynı zamanda yeni bir sanat anlayışı olan keman virtüözü ortaya çıkmıştır. Dünya genelinde Giovanni Viotti, Isaac Stern, Mischa Elman ve Nathan Milstein, Jacha Heifeltz, Farid Farjad gibi isimler öne çıkarken Türkiye’de ise harika çocuk olarak nitelenen Suna Kan bu alanda ün yapmıştır.

Kemanı Ağlatan Adam Farid Farjad
Dünya’nın en iyi keman virtüözlerinden biri olarak kabul edilen Farid Farjad aynı zamanda kemanı ağlatan adam olarak bilinmektedir. Fars asıllı ABD vatandaşı olan sanatçı 8 yaşından beri keman çalmaktadır. 1938 yılında İran’ın başkenti Tahran’de doğan sanatçı klasik müzik üzerine master yapmıştır. İran’da müziğin haram kabul edilerek yasaklanması ile birlikte Farid Farjad dahil bir çok sanatçının ülkeye girişi yasaklanmıştır. Sadece piyano ve keman eşliğinde hazırlanan Anroozha (O Günler) isimli eseri en çok dinlenen albümler arasında yer almaktadır.

Hüzünlü Müziklere İmza Atmıştır
Farid Farjad eserlerini dinleyen insanlar genelde hüzünlenir. Çünkü sanatçı sadece kemanı değil, insanı da ağlatır. İran’da devrim sonrası yasaklanan müzik ve ülkeye girişi yasaklanması onu derinden etkilemiş ve bu acısını müziklere yansıtmıştır. Eserlerinde sadece piyano ve keman kullanan sanatçı Piyano sanatçısı olarak uzun yıllar Abdi Yamini ile çalışmış olup, son albümünde ise piyanist olarak eşi Mitra Tavakkoli Farjad ile birlikte çalışmıştır.

Türk Vatandaşı Olmak İstediğini Belirtti
Çıkardığı albümlerde Türkçe müziklere de yer veren Farid Farjad keman ile Domdom Kurşunu, Fikrimin İnce Gülü, Kelebeklerde Ağlar ve Sarı Gelin gibi eserleri bulunmaktadır. Belirli dönemlerde Türkiye’de konser veren sanatçı 2008 yılında Kültür Üniversitesi Akıngüç Oditoryumu’nda konser verirken ülkesinden uzakta sürgün hayatı yaşadığını aslında ABD vatandaşı değilde Türk vatandaşı olmak istediğini belirtti. Türkiye’den başka hiç bir ülkede bu kadar sahiplenilmediğini belirten ünlü sanatçı her fırsatta Türkiye ve Türk halkına olan hayranlığını dile getirmektedir.
Sanatçıdan bahsedip, bir şarkısını dinlememek olmaz. Aşağıda en çok dinlenen eserlerinden biri Robabeh Jan videosu yer almaktadır.

Keman Çeşitleri
Viyola: Yaylı çalgılardan bahsedip diğer müzik aletlerine değinmemek olmaz. Çünkü Violin ailesinde tek kullanılan müzik aleti Keman olmayıp aynı zamanda bu ailenin 2. en geniş ses aralığı olan üyesi Viyola eşlik çalgısı olarak orkestralarda sık kullanılır. Sesleri kemanın tam tersi olarak kalından inceye doğru giden bu alette kemandan büyük ve daha kalın sese sahiptir.

Viyolonsel (Çello): Yine bir eşlik çalgısı olan Viyolonsel yada diğer adıyla Çello boyut olarak diğer aile üyelerine göre daha büyük olup, oturarak çalınmaktadır. 4 Yaylı olan Çello aynı zamanda telli kontrbas özelliği ile bas sesleri almanıza yardımcı olur.

84 Parçanın Birleşimi İle Olur
Keman diğer müzik aletlerine göre yapımı daha zor olduğunu belirtmeliyim. Çünkü 84 parçanın bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Bu işin ustaları ilk iş olarak ağaç seçimi ile başlamaktadır. Ön tarafından iyi bir şekilde kurutulmuş olan ladin ağacı kullanılırken arka tarafında ise genelde akağaç kullanılır. Keman ustalarına Luthier ünvanı verilmekte olup, Dünya genelinde Guiseppe Guarneri ve Antonio Stradivari gibi isimler ön plana çıkarken Türkiye’de ise Cafer Açın, Yunus Tarhan, Ayhan Damcıoğlu ve Nevzat Önder gibi ustalar bulunmaktadır.

Keman Kursu Kayıtları Nasıl Yapılır?
Diğer ismek kurslarında olduğu gibi kayıtlar İnternet üzerinden online yapılmaktadır. Her yıl Eylül ayı ilk haftası başlayan genel kayıtlardan yararlanmak için kursiyer.ismek.org adresini kullanabilirsiniz.

Mustafa Gövercin

Merhabalar, ben eğitim içerikleri editörü Mustafa Gövercin, İstanbul'da yaşayanlar için özellikle ücretsiz yararlanabileceğiniz kursları ile sizlerle buluşturmaya çalışıyorum. Şu hususu unutmamak gerekir ki "öğrenmenin yaşı yoktur."

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.