Ofis Programları Kullanımı (Word, Excel, Powerpoint)

Özellikle 2000 yılı sonrasında iş hayatında kullanımı hızla yaygınlaşan bilgisayarlar kendilerinden önce kullanılan daktilonun da tarihe karışmasına neden olmuştur. İş hayatında bilgisayarın yeri en çok İnternet ve Ofis Programları üzerine olup, bir çoğuda kuruma özel paket programlar kullanmaktadır. Fakat ofis programları bireysel yada kurumsal tüm insanların en çok ihtiyaç duyduğu yazılımlardan olup, bu kapsamda en çok Microsoft Office programları kullanılmaktadır. Paket yada tek tek alabileceğiniz bu yazılımlar arasında özellikle Word, Excel ve Powerpoint neredeyse vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Her insanın bir şekilde kullandığı bu yazılarım daha profesyonelce kullanmak isterseniz ücretli / ücretsiz kurslardan yararlanabilirsiniz.

Word, Excel Eğitimleri

Ofis Programları Kullanımı Kursu / İSMEK (72 Saat)
Bir önceki konumuzda Bilgisayar Kullanımı kursu yer almış olup, şimdi ise bu eğitimin devamı niteliğinde olan Ofis Programları Kullanımı kursu ele alınmaktadır. İstanbul’da ücretsiz yararlanabileceğiniz İsmek kursları bu alanda ayrıca ileri seviye Excel eğitimleri vermektedir. Şimdi hazırsanız eğitim boyunca ele alınacak konulara göz atalım.

Pencere Elemanları ve Görüntüleme Biçimleme (Word Eğitimleri)
Evet değerli arkadaşlar ilk ders her zaman olduğu gibi kullanacağımız aracı ve onun menülerini tanımak olacaktır. Görüntüleme oranı ile basım esnasında çıkmayacak karakterler ele alınarak başlıyor.

Dosya İşlemleri
Kısa bir genel bilgi tekrarından sonra artık uygulamaya başlanacak olup, dosya açma, kapatma, kaydetme, kayıtlı dosya ile çalışma yanı sıra çoklu dosya üzerinde veri kaybı olmadan çalışma uygulamaları yapılmaktadır.

Metin İşlemleri
Belge oluşturma konusunu geçtikten sonra artık en çok kullanacağımız metin (yazı) işlemlerine geçiyoruz. Burada ilk olarak kopyalama, yapıştırma, geri alma, taşıma ve dosya içerisine simge eklemeyi öğreneceğiz.

Sayfa Yapısı ve Yazdırma
Ofis programları kullanımının en güzel yönü yazdırma avantajı olup, dersin bu kısmında ise hazırladığımız belgenin sayfa yapısı ve alt bilgi, üst bilgi ve sayfa numaraları ekleme ile yazdırma işlemleri uygulanıyor.

Biçimlendirme Aşaması
Değerli arkadaşlar yukarıdaki bilgiler genel aşamalardan olup, şimdi ise en sık kullanacağımız uygulamalara geçiyoruz. Özellikle yazdığınız yazıların biçimlendirilmesi, satır ve paragrafların biçimlendirilmesi ile hazırladığımız belgede büyük / küçük harf değişiminin nasıl yapıldığı öğretilmektedir. Aynı şekilde kenarlıklar ve gölgelendirme ile madde işaretleme ve numaralandırma öğretiliyor. Bir diğer önemli husus ise çalıştığınız belgeyi sütunlara nasıl ayrılacağı ve sağladığı avantajlar gösterilir.

Tablo İşlemleri (Word)
Bir çok belgede düzgün bir yapıyı sağlayabilmek için tablo kullanmak gerekir. Eğitimin bu aşamasında tablo oluşturma, satır ve sütun ekleme ile eklediğimiz bu hücrelerin boyutlarını ayarlama hususu ele alınmaktadır. Aynı şekilde bazı hücreleri birleştirerek daha geniş bir alanın elde edilmesi sağlanır. Son olarak tabloyu metne dönüştürme ve metni tabloya değiştirme ile son bulmaktadır.

Resim ve Çizim Araçlar
Ofis programları sadece metin ile çalışılan bir araç olmayıp, aynı zamanda gelişmiş resim desteği bulunmaktadır. Bu nedenle hazırladığımız belgeye resim ekleyebilir, çizimler yapabiliriz. Eğitimin bu aşamasında çizim düğmelerinin kullanımı ve nesne ekleme öğretilecektir.

Gelişmiş Özellikler
Ofis Programları kullanımı 3 aşamadan oluşmakta olup, ilki Kelime işlemci aşamasıdır. Bu noktaya kadar kelime işlemci eğitimleri Word üzerine olup, son olarak ise gelişmiş özelliklerin kullanımı ile bu modülü bitireceğiz. Gelişmiş özelliklerde daha çok köprü (bağlantı) ekleme ile yazım kontrolü en çok kullanılan işlemler arasında yer almaktadır. Yine aynı şekilde kesme ekleme şablon ve makrolar işinizi kolaylaştıracaktır.

Elektronik Tablo (Excel Eğitimleri)
Evet arkadaşlar kursun ikinci aşamasında özellikle verileri tablolama işinde çok kullanılan Excel ile çalışmayı ele alacağız. Her zaman olduğu gibi genel konuları belge açma, kaydetme, sayfa ile kitap arasındaki ilişki ile hücre adresi ve birden çok hücrenin seçimi gösterilmektedir.

Tablo Oluşturma (Excel)
Genel eğitimler sonrası kullanacağımız sayfa için ihtiyaç duyduğumuz şekilde tablo oluşturmayı öğreneceğiz. Veri girişi ve düzenleme işlemleri ile hücreleri biçimlendirme, taşıma kopyalama yanı sıra otomatik tamamlama ve biçimlendirme öğretilmektedir.

Matematiksel İşlemler
Excel diğer yazılımlara göre oldukça farklı olup, bazı işlemleri formüller ile daha hızlı ve kolay hale getirmektedir.. Eğitimin bu aşamasında Excel ile çalışırken kullanacağımız matematiksel işlemler ele alınacaktır. İlk olarak formül girişi ve düzeltilmesi ile formül kopyalaması bol uygulamalar ile öğretilmektedir. Çünkü burası eğitimin en hassas noktalarından biridir. Formüller ile çalışırken ayrıca operatörler kullanmak gerekir. Bunun için hesaplama tablosunda kullanılan operatörle ile aritmetiksel, metin ve karşılaştırma operatörler kullanacağız.

Hazır Fonksiyonların Kullanımı
Microsoft office programları sürekli güncellenerek kullanıcıya daha kolay bir kullanım deneyimi sunmaktadır. Onlardan biride hazır fonksiyonlar olup, özellikle hesaplama işlemlerinde çok fazla faydasını görürsünüz. Toplama, ortalama ve karşılaştırma fonksiyonları ile MIN ve MAX fonksiyonları en çok kullanılan özellikler arasında yer almaktadır. Aynı şekilde karekök, yuvarla, tamsayı, çarpınım, mod, EĞERSAY, mantıksal ile kombinasyon fonksiyonu kullanılır. Son olarak tarih ve saat fonksiyonların kullanımı ve kullanıldığı alanları göreceksiniz.

Sıralama ve Süzme İşlemi
Hazırladığınız tabloda istediğiniz bilgilere daha kolay ulaşmak için sıralama ve süzme imkanından yararlanacağız. Bu aşamada buton kullanarak sıralama ve alt toplam, özel tablo işlemleri yer almaktadır.

Grafik İşlemleri
Excel ile çalışmanın güzel bir yönü ise grafiksel olarak bilgi verebilmesidir. Böylece görsel anlamda destekleyici olmaktadır. Bunun için eğitimlerde grafik oluşturma, düzenleme, temel grafik işlemleri ile grafik bileşenlerinin seçimi yer almaktadır. Grafik tipleri konusunda ise 4 farklı tip olan çubuk, pasta, çizgi ve resim grafiğinin nasıl hazırlanacağı ve nelere dikkat edileceği öğretilecektir.

Excel Dosyası Yazdırma
Evet arkadaşlar Ofis Programları Kullanımı konusunda bir modülün daha sonuna gelmiş olup, son aşamada Excel ile hazırlanan dosyanın yazdırma işlemi yapılarak son bulmaktadır.

Sunu Hazırlama (Powerpoint)
Özellikle kurumsal işlemlerde sık kullanılan sunumlar genelde resimler ve yazılarla desteklenmektedir. Bu işlem için en çok kullanılan yazılım Powerpoint olup, eğitimin son aşamasında yer almaktadır. Genel bilgilerden sonra sunumda kullanılacak yazım işlemlerine geçilmektedir. Aynı şekilde görünüm ayarları ve içerik, açıklama ekleme uygulamaları yapılmaktadır. Biçimlendirme işleminde hazırladığımız sunuya çeşitli efektler vermeyi öğreneceğiz. Eğitimin son aşamasında ise kayan resimler slayt ve animasyon konusu ele alınmaktadır.

Evet arkadaşlar İsmek Ofis Programları Kullanımı branşı bu kadar olup, bir sonraki konuda İleri Seviye eğitimleri ve bize sağlayacağı olanakları ele alacağız.

Mustafa Gövercin

Merhabalar, ben eğitim içerikleri editörü Mustafa Gövercin, İstanbul'da yaşayanlar için özellikle ücretsiz yararlanabileceğiniz kursları ile sizlerle buluşturmaya çalışıyorum. Şu hususu unutmamak gerekir ki "öğrenmenin yaşı yoktur."

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.