İSMEK Kurs Başvuruları Devam Ediyor.

İstanbul’da yaşayanların kişisel gelişimine katkı sağlayan, meslek sahibi yapan; el sanatları ve güzel sanatlar ile birbirinden özel hobi eğitimleri içeren, Enstitü İstanbul İsmek’te yeni dönem kayıtları başladı.

İSMEK 2023-2024 kayıtları 4 Eylül’de başlamış olup yıl boyu devam edeceğini hatırlatmak istiyorum. Eğitimler, 18 Eylül itibari ile başlayacaktır.

İsmek kayıt işleminde değişiklik gerçekleşti. Bundan böyle ilk olarak üye olmak gerekmektedir. Üye olmak için https://giris.ibb.istanbul adresine tıklayarak, ÜYE OL butonuna tıklayın ve açılan forma yer alan bilgileri eksiksiz ve hatasız şekilde doldurunuz.

Özellikle telefon numaranız güncel ve SMS alımına açık olmalıdır. Üyelik formunu doldurmanız sonrasında, telefonunuza doğrulama mesajı gönderilmektedir.

Enstitü İstanbul İSMEK Nedir?

Özellikle İstanbul’da yaşayanların ilgiyle takip ettiği ücretsiz eğitim kurumlarından biri olan İSMEK açılımı (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi) anlamına gelmektedir. 1996 yılında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından hayata geçirildi. 2021 Yılına gelindiğinde ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, Sayın Ekrem İMAMOĞLU tarafından kurumun adı Enstitü İstanbul İSMEK olarak değiştirildi. (1,2).

Kurslardan Kimler Yararlanabilir?

Tek kelime ile açıklamak gerekirse: İstanbul’da yaşayan, 16 yaş ve üzeri herkes yararlanabilir. Türkiye Cumhuriyeti ya da yabancı ülke vatandaşı, fark etmeksizin herkes yararlanabilir. Aynı zamanda engelli bireylere de eğitim vermektedir. (3).

İSMEK Online Kayıt Nasıl Yapılır?

Yazının giriş kısmında da belirttiğim gibi İsmek kayıt ve giriş işlemlerinde değişiklik yapıldı. Üye olmak ve giriş yapmak gerekmektedir. Aşağıda yer alan bağlantıdan İsmek giriş ve üyelik işlemlerinin nasıl yapılacağını görebilirsiniz. https://www.ismekkurs.com/ismek-online-basvuru-nasil-yapilir/

Ne değişti? Daha önce kullanılan kursiyer.ismek.ist yerine giris.ibb.istanbul adresi kullanılmaya başlandı. Daha önce üye olmak gerekmezken, şimdi öncelikle üye olmak gerekiyor.

Eğitim arama kısmında gelişmiş bir filtreleme sistemi ile karşılaşacaksınız. Öncelikle kayıt olmak istediğiniz kurs türünü seçmelisiniz.

“Yüz Yüze Eğitim” ile kurs merkezlerinden hizmet alırken, “Uzaktan Eğitim” ile canlı ya da video eğitim içeriklerden yararlanarak eğitimlere dahil olabilirsiniz.

Katılmak istediğiniz kursa kolayca ulaşabilmek için filtreler kısmından “Programlar” özelliğini kullanabilirsiniz. Buradan, katılmak istediğiniz branşı seçerek; hangi kurs merkezlerinde olduğunu görebilir ve başvuru yapabilirsiniz.

İlçe ve Eğitim Merkezi kısmında ise size en yakın ya da katılmak istediğiniz herhangi bir Enstitü İstanbul İSMEK kurs merkezini seçerek, seçtiğiniz şubede yer alan branşları görebilir ve başvuru yapabilirsiniz.

Eğitim Günleri, Eğitim Tarihleri kısmından ise gün ya da tarih bazında size uygun kursları görebilirsiniz.

İlgilendiğiniz branşı bulmanız halinde sağ tarafında yer alan Seç butonuna tıklayarak, ön kayıt işlemini yapabilirsiniz. Seç butonu yerine (!) butonu varsa o branşın kayıt tarihi henüz gelmemiş demektir. İmleç, ünlem işareti üzerine geldiğinde kayıt tarihini görebilirsiniz.

Asil ve Yedek Kursiyer Ne Anlama Geliyor?

Online kayıt sistemine geçilmesiyle birlikte asil ve yedek kursiyer şeklinde bir kavram hayatımıza girdi. Aslında çokta iyi olduğu söylenebilir. Örnek: Bilgisayar Kullanım kursu için 25 kursiyer alınacaksa 25 kişide yedek kayıt alınmaktadır. Öncelik asil kayıtların olup, eğitim günü geldiğinde asil kayıtların bir bölümü çeşitli nedenlerle başvurusunu iptal etmekte ya da kursa gelmemektedir. Bu durumda yedek kursiyerlerden başvuru önceliğine göre asil listeye dâhil edilmektedir. Bazen asil kursiyerler başvurularını iptal ettikleri için siz otomatik olarak asil listeye geçmiş olabilirsiniz.

Eğitimler Hafta içi, Hafta Sonu; Gündüz ve Akşamları Gerçekleşiyor

İsmek kurslarından tüm insanlar yararlansın diye kurslar hafta içi gündüz, akşam ve hafta sonu (Cumartesi, Pazar) şeklinde gerçekleşmektedir. Çalışanlar için özellikle akşam ve hafta sonu eğitimleri çok ideal olmaktadır. Başvuru esnasında kurs günleri ve saatleri inceleyerek başvuru yapabilirsiniz.

İSMEK’TE Hangi Kurslar Var?

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren Enstitü İstanbul İSMEK’TE eğitimler yüz yüze ve uzaktan eğitim şeklinde gerçekleşmektedir. İSMEK’İN yeni yönetimi branş listesine farklı bir boyut kazandırarak; dal, alan, bölüm ve eğitim olmak üzere gruplandırma yaptı.

Dalların neler olduğuna bakalım mı?

  • Güzel Sanatlar
  • Kişisel Gelişim
  • Mesleki Eğitimler
  • El sanatları ve zanaat

Dallar, kendi içerisinde bölümlere; bölümler ise alanlara ayrılmaktadır. 4 Dal içerisinde 21 alan bulunmaktadır. Dilerseniz 21 alanın ne olduğunu da görelim.

Mesleki Eğitimler

  • Bilişim Teknolojileri
  • Çocuk Gelişimi ve Eğitimi
  • Muhasebe ve Finansman
  • Robotik ve İnovasyon
  • Turizm ve Otelcilik
  • Grafik ve Teknik Tasarım
  • Yönetim ve Hizmet
  • Güzellik ve Saç Bakımı Hizmetleri
  • Moda Tasarımı ve Tekstil Teknolojisi
  • Ziraat

El Sanatları ve Zanaat

  • Ahşap Tasarımı ve Teknolojileri
  • Tekstil Tasarımı
  • Kuyumculuk ve Takı Tasarımı
  • Süsleme Sanatları
  • Örgü ve İşleme Sanatları

Güzel Sanatları

  • Müzik
  • Sanat ve Tasarım
  • Sahne ve Gösteri Sanatları

Kişisel Gelişim

  • Dil Eğitimleri
  • Kişisel Gelişim ve Eğitim

İsmek’te verilen eğitimleri, kursların gün ve saatlerini yakından görmek için aşağıda yer alan bağlantıyı kullanabilirsiniz. https://enstitu.ibb.istanbul/portal/egitimler.aspx

İSMEK Kursları, İstanbul’un Tüm İlçelerinde

Enstitü İstanbul İSMEK’İN kayıt sistemini ve eğitimi verilen programları inceledik, şimdi de kurs merkezlerine bakalım mı? Başlıkta da belirtildiği gibi İSMEK Kursları, İstanbul’un tüm ilçelerinde yaklaşık 200 farklı noktada hizmet vermektedir. Eğitim merkezleri: Uzmanlık okulları ve işbirlikleri şeklinde ayrılmaktadır. Enstitü İstanbul İSMEK’İN uzmanlık okullarını yakından tanıyalım mı? Ben, yazarken keyif aldım. Eminim, sizde okurken keyif alacaksınız.

Dil Okulu

Başlığa bakıldığında, ilk akla gelen yabancı dil eğitimleri akla gelmekte; Evet haklısınız fakat sadece yabancı dil eğitimleri değil, Aynı zamanda Türkçe, Kürtçe, Osmanlıca ve hatta işitme engelli vatandaşlarımızın ihtiyacı işaret dili eğitimleri ve bu alanda kendini geliştirmek isteyenler için işaret dili öğretici ve tercümanlık eğitimleri yer almaktadır.

iSMEK dil okulunda 8 farklı yabancı dil eğitimi bulunmaktadır. İngilizce, Arapça, Almanca, Farsça, Fransızca, İtalyanca, Japonca, Rusça yanı sıra ülkemizde yaşayan yabancı vatandaşlarımız için Türkçe ve Kürtçe eğitimleri ile Osmanlıca eğitimleri de yer almaktadır. (4).

Bilişim Teknolojileri Okulu

2000’li Yılların başında yaygınlaşmaya başlayan bilgisayar, telefon ve İnternet teknolojileri, günümüzün en çok kullanılan araçları haline geldi. Gelişen bu teknoloji ile birlikte yeni meslekler ve iş alanları da hayatımıza girdi. Öyle ki okullarda ders, Üniversitelerde öğretmenlik branşı halini aldı. (5).

Sizde bu alanlardan birinde meslek edinmek isterseniz İSMEK Bilişim Okulu 20’den fazla eğitim seçeneği ile hizmet vermektedir. Eğitimler arasında: Bilgisayar kullanımı (İşletmenlik), bakımı onarımı, web tasarım, programlama, kodlama, dijital pazarlama (SEO), sosyal medya yönetimi vb. eğitimlere keyifle katılacağınıza eminim.

Muhasebe ve Finansman Okulu

Türkiye’de en çok tercih edilen meslekler arasında yer alan muhasebe: kendi içinde dallara ayrılmış olup, lise, ön lisans ve lisans mezunlarına istihdam imkanı sağlamaktadır. Muhasebe alanında meslek edinmek isteyenler için Enstitü İstanbul İSMEK muhasebe ve finansman okulu 4 dersliği ve 11 farklı eğitimi ile dikkat çekiyor. Eğitimleri arasında, muhasebeye giriş, genel muhasebe, finans yönetimi ve hatta dış ticaret uzmanlığı oldukça ileri seviye eğitimleri de içermektedir. (6,7).

Mutfak Sanatları Okulu

Sizin evde yemekleri kim yapıyor? Gelen yanıtların büyük bir bölümü annem ya da eşim şeklinde olmaktadır. Peki, bu alanda mesleğiniz olmasını ister miydiniz? İster hobi, isterseniz profesyonel; şef düzeyince aşçı olmak için ilk adımı Enstitü İstanbul İSMEK’İN mutfak sanatları okulunda atabilirsiniz.

Bahçelievler ilçesinde bulunan mutfak sanatları okulunda 30’dan fazla eğitim seçeneği bulunmaktadır. Aşçı çırağı, aşçı yardımcısı ve pastacılık yanı sıra ilk defa duyacağınız daha birçok kursu burada göreceksiniz. (8).

Fırıncılık ve Pastacılık Okulu

Bir diğer önemli eğitimlerden biri de geçtiğimiz yıllarda İHE (İstanbul Halk Ekmek) eski fabrikasında hayata geçen fırıncılık ve pastacılık okuludur. 6 Derslikten oluşan okulda, ekmek ve pasta üzerine 24 kurs seçeneği bulunuyor. Profesyonel anlamda fırıncı, pastacı ya da tatlıcı olmak isteyenler için mükemmel eğitim seçenekleri sunuluyor. (9).

Güzellik ve Saç Bakımı Hizmetleri Okulu

Türkiye’nin her yerinde yapabileceğiniz mesleklerden biri olan kuaförlük, cilt bakımı, makyaj, masaj teknikleri gibi 20’den fazla eğitimi bulacağınız Enstitü İstanbul İSMEK güzellik ve saç bakımı hizmetleri okulu, Bakırköy ilçesinde hizmet vermektedir.

Moda Okulu: Türkiye’nin önemli çalışma alanlarından biri haline gelen tekstil, giyim ve moda alanında kendini yetiştirmek isteyenler içinde Çolpan İlhan Moda Okulu stilistlik, modelistlik ve dikiş için gerekli eğitimleri vermektedir. Aynı şekilde moda fotoğrafçısı ve başarılı bir satış danışmanı olabilirsiniz.

Güzellik ve Saç Bakımı Hizmetleri Okulu: Yine önemli mesleklerden biri olan bay ve bayan kuaförlüğü, cilt bakım uzmanı olmak isteyenler için kesinlikle çok önemli olduğunu düşündüğüm bir merkezdir.

Bilişim-Muhasebe ve Finansman-Grafik: İsmek kurslarında 500’den fazla eğitim seçeneği olduğunu yazının giriş kısmında belirtmiştik onlardan biri de ve en çok tercih edileni bilişim alanı olup, bunun içinde normal kurslar yanı sıra Bahçelievler Yenibosna semtinde özel bir merkez bulunuyor. Burada bilişim, muhasebe ve grafikerlik alanında eğitimler verilmektedir.

Kişisel Gelişim Okulu: 5-6 Yaşına geldiğimizde ilkokul yani eğitim hayatı ile tanışarak hayatta ihtiyaç duyacağımız bilgileri öğrenmeye başlarız. Aynı şekilde ortaokul, lise ve imkân bulanlar için üniversite eğitimi olmaktadır. Ne kadar okursanız okuyun, hayata başlamak, iş hayatında başarı olmak için daha öğrenmeniz gereken birçok husus bulunmaktadır. Bunları da İsmek kişisel gelişim okulunda tamamlayabilirsiniz. 26 Branş içerisinden en çok tercih edilenler diksiyon, girişimcilik ve emlak danışmanlığı olmaktadır. Aynı şekilde işitme engelli vatandaşlarımızla iletişim kurmak için gerekli olan işaret dili ve tercümanlık eğitimi bulunuyor.

Çocuk Gelişimi Okulu: Başlığa bakıp da eğitimin çocuklara yönelik olduğunu sanmayın. İsmek kurslarından yararlanmak için en az 15 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Çocuk gelişimi okulunda özellikle anneler ve anne adaylarına yönelik çocuk bakımı ve gelişimi konusunda eğitimler verilmektedir. Daha başarılı bir anne olmak ya da çocuk bakımı alanında hizmet vermek için bu eğitimleri tercih edebilirsiniz.

Müzik Okulu: İsmek eğitimlerine dair aktaracağım son başlık özellikle çocuk ve gençlerin yakından ilgilendiği müzik üzerine olacaktır. Normalde 16 olan alt yaş sınırı müzik eğitimlerine özel olarak 15’e düşürülmüş olup, 15 yaş üzeri herkes ismek müzik okulu ve normal kurslarda yer alan müzik eğitimlerinden ücretsiz yararlanabilir. 30’dan fazla müzik eğitiminin yer aldığı kurslarda çalgı aleti, ses ve tiyatro gibi oyunculuk dalları da bulunmaktadır.

Eğitimler MEB Onaylı Sertifikalıdır (Büyük Bir Bölümü)

Katıldığınız eğitim sonunda tercih ettiğiniz eğitime göre Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı sertifika verilmektedir. Eğitimlerin sertifikalı olması için modüler olması gerekir. Tüm dallar sertifikalı olmayıp, bazıları katılım belgesi verilmektedir. Eğitimi tamamladığınızda sertifikanız 2 ay sonra eğitim aldığınız kurs merkezine gelecektir. Büyük ihtimalle size sertifikanızı almanız için bilgi verilecektir.

Aklınıza Takılanları Sorabilirsiniz

İsmek kursları ile ilgili aktaracaklarımız şimdilik bu kadar olup, sizlerin merak ettiği farklı hususlar varsa aşağıda yer alan soru ve yorum formunu kullanarak sorabilirsiniz. En kısa sürede sorunuza yine bu sayfada yer verilecektir. Dilerseniz aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak da bilgi alabilirsiniz. https://www.ismekkurs.com/ismek-kayit-tarihleri/

REFERANSLAR

  1. Eser, A. (2010). Belediyelerin mesleki yaygın eğitimdeki rolü: İsmek örneği (Doctoral dissertation, Marmara Universitesi (Turkey)).
  2. Özer, F. (2010). Meslek ve beceri kazandırmada büyükşehir belediyelerinin rolü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi uygulamaları: İSMEK (Master’s thesis, Sakarya Üniversitesi).
  3. Türk, G. D. (2016). Türkiye’de Suriyeli Mültecilere Yönelik Sivil Toplum Kuruluşlarının Faaliyetlerine İlişkin Bir Değerlendirme. Marmara İletişim Dergisi, (25), 145-157.
  4. Çelebi, M. D. (2006). Türkiye’de anadili eğitimi ve yabancı dil öğretimi. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(21), 285-307. 
  5. Karal, H., Reısoğlu, İ., & Günaydin, E. (2010). İLKÖĞRETİM BİLİşİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Cukurova University Faculty of Education Journal, 38(3).
  6. Elitaş, C., Karakoç, M., & Özdemir, S. (2011). Muhasebe meslek mensupları perspektifinden Türkiye muhasebe standartları.
  7. Süer, H. M. (2007). Ticaret Meslek Liselerinde Muhasebe Eğitimi, Muhasebe Eğitiminden Beklentiler ve Karşılaşılan Sorunlar. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  8. SEMİNT, S., & ÖZBAY, G. (2021). Gastronomi ve Mutfak Sanatları Eğitiminde İstihdam Yapısına İlişkin Bir Araştırma. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(3), 2060-2075.
  9. Eryiğit, M., & YILDIRIM, G. (2018). YEREL YÖNETİMLERDE SOSYAL SORUMLULUK BAĞLAMINDA İSTANBUL HALK EKMEK AŞ’NİN İNCELENMESİ. İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi, 10(2), 101-122.

Mustafa Gövercin

Merhabalar, ben eğitim içerikleri editörü Mustafa Gövercin, İstanbul'da yaşayanlar için özellikle ücretsiz yararlanabileceğiniz kursları ile sizlerle buluşturmaya çalışıyorum. Şu hususu unutmamak gerekir ki "öğrenmenin yaşı yoktur."

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.