Web Programlama

Bir önceki konumuz olan Web Tasarım eğitimlerinde İnternet sitesi yapmak için 2 farklı yol olduğu bunlardan ilki HTML işaretleme dili ile yapılan statik siteler olduğu fakat tam anlamı ile isteğimize cevap vermeyeceğini belirtmiştik, şimdi ise etkileşimli ve dinamik sitelerin nasıl yapılacağı, bunun için hangi kursa katılmak gerektiği ve hangi konularda eğitim verileceğini göreceğiz.

İnternet Programcılığı

Web Programlama Kursu (İSMEK)
Geçtiğimiz yıllarda adı İnternet Programcılığı olarak değiştirilen Web Programlama alanı İstanbul’da yaşayanlar için gerek İsmek gerekse özel kurslar tarafından karşılanmaktadır. Bu eğitime katılmadan önce mutlaka Web Tasarım eğitimi almış yada HTML işaretleme dili konusunda bilgi sahibi olmanız gerekir. Çünkü eğitimlerde sadece PHP ve MYSQL veritabanı eğitimleri üzerine yoğunlaşılmaktadır.

PHP & MYSQL Kursları 160 Saat
Evet değerli arkadaşlar daha öncede belirttiğimiz gibi dinamik sitelerin yapımında özellikle 2 farklı yazılım dili PHP ve ASP ön plana çıkmaktadır. PHP Linux ASP ise Microsoft markasının geliştirdiği bir dildir. Dünya genelinde en çok kullanılan yazılım dili PHP olup, burada öğreneceğimiz bir diğer husus ise bilgilerimizin depolanacağı veritabanı olacaktır. dinamik sitelerde bilgiler sayfa içerisinde yer alırken burada ise bilgiler veritabanı tablolarında olup, gerektiğinde çağrılmaktadır. Peki hazırsanız eğitim sürecinde işlenecek konu başlıklarına geçmek istiyorum.

Programlamaya Giriş
Dersin ilk konusu PHP ile yapılan sitelerin avantajları, dezavantajları ve çalışma mantığı üzerine olacaktır. Aynı şekilde derslerde yapılan kodlamaların çalışıp, çalışmadığını görmek için bilgisayarımıza Localhost kurarak başlayacağız. Aynı şekilde yine bilgisayarımızda Local ortamda verilerin saklanacağı MYSQL kurarak başlayacağız.

Değişkenler
En çok kullanacağınız kod parçalarından biri olan değişkenler ile başlanacak olup, özellikle bu konunun ne işe yaradığını görünce çok şaşıracaksınız. Değişken tipleri, sabitler ve operatörlere dair bilgi verilmektedir.

Program Denetimi
Öğrendiğinizde en çok hoşuna gidecek hususlardan biride denetim ve döngüler olup, bunu bir çok yerde mutlaka görmüşsünüzdür. Örnek bir form doldururken o formu eksik doldurmanız halinde sistem size geçit vermez ve uyarır. İşte burada bir kontrol mekanizması olup, formun eksiksiz ve hatalı olup, olmadığını kontrol ederek yanıt vermektedir.

Fonksiyonlar
PHP yazılım dili size ilk başta karışık gelecektir. Fakat bir noktadan sonra öğreneceklerin bittiğini göreceksiniz. Çünkü belirli kalıp ve yapılardan oluşmaktadır. Onlardan biride fonksiyonlar olup, sanırım en çok kullanacağınız saat ve tarih fonksiyonları olacaktır. Aynı şekilde geriye değer döndüren, statik ve değişken yapıları göreceksiniz.

Diziler
Bu alanda eğitim veren öğretmenlerin üzerinde özellikle durduğu bir husus diziler bunları öğrenmedikçe sürekli bir şeylerin eksik olduğunu hissedersiniz. O nedenler diziler kısmına iyi bir şekilde odaklanmalısınız. Dizi oluşturma ve düzenleme işlemleri For Foreach() Fonksiyonu ve daha fazlası hayatınızı kolaylaştıracaktır.

Formlar
Web tasarım branşını tanıtırken formların çok önemli olduğu fakat HTML işaretleme dili ile çok işe yaramayacağını belirtmiştim. Şimdi ise o formlara hayat verecek işlevsellik kazandıracak kısıma geçiyoruz. Yine çok önemli bir aşama olan Formların gönderilmesi, POST ve GET metodu ile formlara girilen içerik kontrolü yapmayı öğreneceğiz. Örnek T.C. Kimlik numarası kısmına 11 haneli olması şartını koyacağız ve form gönderilmeden Strlen( ) Fonksiyonu ile karakter kontrolü yapacağız. Aynı şekilde üyelik ve sipariş formunda gerekli olan e-mail kısmında kontrolü ise Eregi() Fonksiyonu yapacağız.

Nesneler
Yine oldukça önemli hususlardan biride nesneler olup, eğitimin bu aşamasında sınıf ve nesne tanımlama ile PHP yazılım dilinde dosya oluşturma, dosyaların okunması, yazılması, silinmesi, bilgi ekleme, kapatma ve kilitlemenin nasıl yapıldığı öğretilmektedir.

MYSQL VERİ TABANI YÖNETİMİ
Evet değerli arkadaşlar eğitimin bir bir bölümü PHP için olmazsa olmaz hale gelen Veritabanı ile devam edecektir. En az PHP kadar önemli fakat phpMyadmin ile kullanımı oldukça kolaylaştırılmıştır.

Veritabanı Oluşturma (Create Datebase)
Site bir dosya ile veritabanı bilgilerine bağlanmakta ve sürekli olarak oradan bilgi almakta, eklemektedir. Örnek bir kullanıcı kayıt olacağında bilgileri doldurup tamam tıkladığında veritabanı hemen ona bir id (sıra) açarak bilgilerini sisteme eklemektedir. Bunun için öncelikle sitemizin bir veritabanı kullanıcısı, veritabanı ve bu bilgilerin ekleneceği tablolar oluşturmalıyız. Tablolar bilgileri ayrı ayrı saklamak için kullanılır. Örnek ad soyad, e-mail adresleri, şifreler tablosu ayrı ayrı olmaktadır. Bunun için eğitimin ilk aşamasında MYSQL ile veritabanı oluşturma ve site ile bağlantı kurmasını öğreneceksiniz.

MySQL Fonksiyonları
Oldukça gelişmiş bir sisteme sahip olması nedeniyle küçük bir fonksiyon ile yüzlerce işlemi 10 saniye içinde yapabilirsiniz. Bunun için MySQL Fonksiyonlarından yararlanacağız.

Veritabanı Erişim, Sorgulama, Ekleme
Eğitimin son aşamasında bizleri oldukça keyifli olan bölüm tablolara bilgi ekleme, çıkarma, düzenleme silme gibi işlemler beklemektedir. Bu aşamada bol uygulama yapmanızı öneriyorum. Çünkü bu bilgiler yapılmadığında, uygulanmadığında kolayca unutulabilmektedir.

Mustafa Gövercin

Merhabalar, ben eğitim içerikleri editörü Mustafa Gövercin, İstanbul'da yaşayanlar için özellikle ücretsiz yararlanabileceğiniz kursları ile sizlerle buluşturmaya çalışıyorum. Şu hususu unutmamak gerekir ki "öğrenmenin yaşı yoktur."

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.