Aşçı Çırağı, Aşçı Yardımcısı Kursları

Günlük hayatta 7’den 70’e herkesin severek tükettiği lezzetli yemekleri hazırlamak ev hanımları için sıradan bir hal alırken bazı kadın ve erkekler içinde kazanç elde ettikleri meslekleri haline gelmektedir. Türkiye’nin her yerinde binlerce aşçılık mesleğini icra eden insanlarla karşılaşırsınız. Sizde bunlardan biri olmak isterseniz ücretsiz sunulan kurslardan yararlanabilirsiniz. 16 Yaş üzeri herkesin yararlanabileceği bu kurslar yine Türkiye’nin her yerinde kolayca ulaşabileceğiniz noktadadır.

Aşçılık Kursları İsmek
Sitemizin yayın alanı İstanbul olması nedeniyle İstanbul’da ücretsiz yararlanabileceğiniz aşçılık kursları hakkında bilgi vereceğiz. Bu kapsamda ele alacağımız eğitim kurumu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi İSMEK olup, 400’den fazla branş seçeneği ile Türkiye’nin en gelişmiş ücretsiz kursları arasında yer almaktadır. İsmek Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında aşçılık adına yaklaşık 10 farklı eğitim bulunmaktadır. Branş isimlerine bakacak olursak (Aşçı Çırağı, Aşçı Yardımcısı, Ev Yemekleri Hazırlama, Baklava Yapımı, Gaziantep Mutfağı, Meze ve Salata, Makarna ve Sosları, Turşu Yapımı yanı sıra Osmanlı Şerbetleri Yapımı) konusunda geniş kapsamlı kurslardan yararlanabilirsiniz. İster hobi, isterseniz mesleki amaçlı bu kurslardan yararlanabilirsiniz. Bu işi mesleki anlamda yapmak isteyenler için ilk olarak Aşçı Çırağı ve Aşçı Yardımcısı eğitimlerini detaylıca bakalım.

Yiyecek İçecek Hizmetleri

Aşçı Çırağı 272 Saat
bu işe gönül verenlerin, bu işi sıfırdan öğrenip, meslek haline getirmek isteyenlerin başlangıç noktası Aşçı Çırağı olmaktadır. Toplamda 272 saat sürecek olan kurslarda 13 farklı modülde eğitim verilmektedir. İlk 5 modül daha çok kursiyerin kişisel bakımı ve hijyen kuralları üzerine olup, aynı şekilde yiyecek içecek hizmetlerinde HaCCP kalite standartlarına dair bilgi verilmektedir.

Besin Ögeleri ve Besin Grupları
Temel eğitimleri geçtikten sonra artık aşçı olmak, lezzetli yemek yapmak isteyenlerin mutlaka bilmesi gereken teknik konulara geçilmektedir. Bu aşamada ilk olarak karşımıza besin ögeleri çıkmaktadır. Bu aşamada kursiyerler Protein, Karbonhidrat ve Yağların kaynakları hakkında bilgi vermektedir. Vitamin, Mineraller ve suyun beslenme üzerindeki etkilerini öğrenerek devam edilecektir.

Sebzeleri Pişirmeye Hazırlık
Bir diğer modülde ise lezzetli yemeklerin olmazsa olmazı malzemelerin seçimi üzerine dikkat edilmesi gerekenler olmaktadır. Özellikle sebzelerin temini, seçimi ve pişirmeye hazırlık aşaması yer almaktadır. Bu aşamada kursiyerlere sebze türleri ve özellikleri öğretilmektedir. Aynı şekilde sebze hazırlama amaçlı kullanılan araçlar ve vitaminini kaybetmemek için soyma, doğrama ve dilimleme kısmında dikkat edilmesi gerekenler öğretilmektedir. Sebzeleri pişirmeye hazırlık kısmında ise yine dikkat edilmesi gereken ayıklama ve yıkama hususu bol uygulamalı olarak ele alınmaktadır. Bunun dışında lezzet verici karışımlar ve uyumlu olması hususu ele alınmaktadır.

Temel Çorbaların Hazırlanması
Aşçılık mesleğine adım adım ilerlerken şimdiki modülde ise artık uygulama aşamasına geçilerek kursiyerlere öncelikle yemeklerin başlangıç noktası olan çorbaların yapılması öğretilmektedir. Eğitimin ilk aşamasında çorba fondları ile fondun tanımı, çeşitleri ve hazırlama ilkelerine dair bilgiler verilmektedir. Aynı şekilde çorbalara ön hazırlık aşamasında ise çorbanın tanımı, gruplandırılması ve çorbalarda kullanılan lezzet ve kıvam artırıcı maddeleri öğrenmeye ve uygulamaya başlıyoruz. Bu aşamadan sonra artık berrak çorbalar, kremalı çorbalar ve püreli ve sebze çorbası çeşitlerini bol bol yapmayı deneyecek ve işin sırlarını alanında uzman aşçı öğretmenlerden öğrenme fırsatı bulacaksınız.

Yumurta Pişirme
Tüm insanlar sabah, akşam severek tükettiği çorbalardan sonra şimdi eğitim ise yine özellikle çocukların asla hayır diyemeyeceği yumurta pişirme hususunda olmaktadır. Bir çoğumuza çok basit gelen bu eğitim aslında bir çok tekniği içerisinde barındırmaktadır. Örnek vermek gerekirse eğitimin ilk başlarında alacağımız yumurtanın taze yada bayat olduğunu anlamanın teknikleri öğretilmektedir. Aynı şekilde sevdiğiniz yöntemlerden haşlama, omlet, sahanda ve çırpılarak yapılan yumurta tariflerini öğrenerek bir birinden özel lezzetleri ortaya koyacaksınız.

Basit Tatlıların Hazırlanması
Toplamda 272 saat sürecek olan Aşçı Çırağı eğitimlerinin burada sonuna gelmiş oluyoruz. Son aşamada basit tatlıların hazırlanması öğretilmektedir. Öncelikle tatlı yapmadan önce bilinmesi gerekenler, kullanılacak tatlı malzemeleri, şeker oranları vs derken ilk olarak sütlü tatlıların hazırlanması ile başlıyoruz. Sütlü tatlılar kısmında muhallebi, sütlaç ve kazandibi yapılırken, aynı şekilde kolay hamur tatlıları kısmında ise kursiyerlere şekerpare ve kalburabastı gibi lezzetler yaptırılmaktadır. Son olarak ise hazır malzemeleri kullanarak tatlı yapımı öğretilmektedir. Bu aşamada yapılacak olan tatlı ise ramazan ayının olmazsa olmazı güllaç ile yine severek tükettiğimiz tatlılardan birisi ekmek kadayıfı yapılmaktadır. Bu şekilde aşçı çırağı eğitimi son bulacak olup, tüm arkadaşlara başarılar dileyerek ayrılıyoruz.

Aşçı Yardımcısı 896 Saat

Evet arkadaşlar yukarıda yer alan Aşçı Çırağı branşını tamamlayan arkadaşlar dilerlerse bir üst sınıf olarak tabir edebileceğim Aşçı Yardımcısı Kurslarına katılabilirler. 896 Saat sürecek daha kapsamlı bu kurslarda artık aşçılı adına daha ileri seviye eğitimler sizi beklemektedir. Eğitimin ilk aşamalarında kişisel bakım ve aşçı çırağı branşında verilen eğitimlerin tekrarı niteliğinde konular karşınıza çıkacaktır.

Uluslararası Özel Çorbalar
Temel konuları geçtikten sonra işe yine çorbalar ile başlıyoruz. Bu sefer temel çorbalar yerine uluslararası anlamda bilinen ve sevilerek tüketilen çorbaların yapımı öğretilmektedir. Yani farklı uluslar ve ülkeler tarafından sevilen çorbaların yapımını öğrenerek özellikle turizm sektöründe çalışmaya hazır hale geleceksiniz. Çorba kültürleri ve bizim çokta alışkın olmadığımız soğuk çorbalar üzerine uygulamalar yapılacaktır.

Soslar
İşte şimdi yemeklerin olmazsa olmazı sosların hazırlanması aşamasına geldik, oldukça geniş kapsamlı bir konu olup, o nedenle 3 farklı modülde sosların hazırlanması ve sos çeşitleri öğretilmektedir. İlk aşamada sosların menüdeki önemi ve yeri ele alınarak sosların sınıflandırılması öğretilmektedir. Bu aşamadan sonra domates ve tereyağlı sosların hazırlanışı ile uygulamaya başlıyoruz. Aynı şekilde kahverengi soslar yanı sıra temel beyaz sosların hazırlanışı ve kullanılan malzemelere dair geniş kapsamlı eğitim süreci sizi bekliyor. Soslarla ilgili son eğitimde ise Mayonnaise Sauce hazırlama dışında Hollandaise sauce gibi yani uluslararası anlamda sosların hazırlanmasını da öğrenmiş olacaksınız.

Patates Garnitürleri
Türk damak tadına en uygun lezzetlerden biride patates olup, bir çok aşamada kullanılmaktadır. O nedenle eğitimin bir bölümü Patates Garnitürlerine ayrılmış olup, kursiyerlere bu aşamada patatesin yapısı ve besin değerleri öğretildikten sonra bol yağda kızartılan tarifleri uygulamaya geçilecektir. Aynı şekilde haşlanarak yapılan lezzetler ve Saute edilen uygulamalar dışında püre cinsi ve patates cipsi yapmanın yöntemleri ve incelikleri yine bu kurslarda kursiyerlere bol uygulamalı olarak öğretilmektedir.

Et Yemekleri
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının büyük bir bölümü et yemeklerinden hoşlanmaktadır. Gerçi bu dünya genelinde geçerli bir uygulama olup, kursun bu aşamadaki 4 farklı modülü etlerin pişirmeye hazırlık kısmı ve et yemekleri üzerine olmaktadır. İlk başlarda etin tanımı ve sınıflandırılması yer almaktadır. Çünkü etin her yeri farklı bir lezzet içermektedir. Etlere uygulanan marinadlar yani terbiye edilmesi, bekletilmesi gibi konulardan sonra artık merakla beklediğiniz et yemeklerinin yapım aşamasına geçilmektedir. İlk modülde kursiyerlere haşlayarak yapılan et yemekleri öğretilmektedir. Türk damak tadı yanı sıra Uluslararası anlamda etlerin haşlama yöntemleri öğretilmektedir. Haşlama sonrası etlerin yağda kavrulup, soslar ile tüketilmesine geçilmektedir. Az yağda ve bol yağda kızartılan et çeşitleri yanı sıra fırında ve çevirme şeklinde yapılan et yemeklerinin yapımı öğretilmektedir. Aynı şekilde herkesin severek tükettiği ızgara / mangal şeklinde yapılan et yemekleri dışında ayrıca kebap tarifleri ve gratin etme hususları öğretilmektedir.

Balıklar ve Su Ürünleri
Yaşadığımız hayatta nimetleri saymaya kalksanız sayamazsınız. Beyaz et, kırmızı et vs inanın severek tüketeceğiniz o kadar çok nimet vermiş ki bizleri yaratan yüce Allah onlardan biride deniz canlıları olan balıklar ve su ürünleri olup, eğitimin son aşamalarında kursiyerlere özellikle balıklar modülünde balıkların menü üzerindeki yeri ve önemi öğretilmektedir. Temel hususlardan sonra ise balıkların gruplandırılması, temizlenmesi ve porsiyon işlemi öğretilmektedir. Balıkların pişirme teknikleri ile az yağda, bol yağda pişirme ile ızgara yapmanın incelikleri ve servis aşamasında dikkat edilmesi gerekenler öğretilmektedir. Su ürünleri modülüne geçildiğinde ise su ürünlerinde tazeliğin önemi ve kontrolü öğretilmektedir. Kabuklu ve kabuksuz su ürünleri ile hazırlama şekilleri gösterilmektedir.

Salata ve Salata Sosları
Özellikle konu balık olunca yanında salata olmazsa olmazlardandır. Gerçi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlar her yemekte salatayı severek tüketmektedir. Eğitimin bu aşamasında ise bir birinden özel salata ve ona kıvam verecek olan salata soslarının yapımı öğretilmektedir.

Pilav ve Makarnalar
Ülkemizde Fast Food kültürü henüz tehlikeli boyutlara ulaşmadığı için yemek kültürü oldukça geniş diyebiliriz. Çorbalar, ana yemekler derken, yanına pilav ve makarna gibi ek gıdalar olmazsa olmazlardandır. Eğitimin bu aşamasında ise pilavlar bulgur, pirinç gibi malzemelerin kullanılarak yapılışı ve bir birinden özel makarnalar ile onları soslarla ayrı bir lezzetli hale getirmeyi öğreneceksiniz.

Hamur İşleri
Yine en çok sevilen lezzetlerden biri hamur işleri özellikle sabah kahvaltısı ve 5 çayının olmazsa olmaz poğaça, açma vs çeşitlerini yapabilmeniz için geri kalan eğitimler bu hususa ayrılmıştır. Maya ile hazırlanan hamurlar, kıyılarak yapılanlar, özelleştirerek yapılan tarifler ve çırpılarak yapılan hamur işleri ayrı ayrı öğretilmektedir. Aynı şekilde milföy hamuru ve pişirilerek yapılan hamur işlerine hayran kalacaksınız.

Krema Sos ve Şuruplar
Evet değerli arkadaşlar Aşçı Yardımcısı kursunun son aşamasında sizlere krema ve şurup hazırlama işlemi öğretilecektir. Yemekler, pastalar ve hamur işlerinde çok sık kullanılan ek malzemelerdir.

Arkadaşlar konuyu diğer branşlarla devam ettirecektim fakat kelime bazından çok uzun olması ve sayfanın açılış hızını düşürmesi nedeniyle maalesef sadece Aşçı Çırağı ve Aşçı Yardımcısı kurslarına dair detayları aktarma fırsatım oldu. Fakat diğer branşları farklı sayfalarda aktaracağım. Bu kurslardan nasıl yararlanılacağına dair bilgiler için İsmek Kayıt Tarihleri sayfasına bakmanız yeterlidir.

Mustafa Gövercin

Merhabalar, ben eğitim içerikleri editörü Mustafa Gövercin, İstanbul'da yaşayanlar için özellikle ücretsiz yararlanabileceğiniz kursları ile sizlerle buluşturmaya çalışıyorum. Şu hususu unutmamak gerekir ki "öğrenmenin yaşı yoktur."

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.