Modelistlik Kursları

Modelistlik Kursu
Türkiye’nin en önemli gelir kaynaklarından biri olan Tekstil (Hazır Giyim) sektörü milyonlarca insana iş imkanı sağlamaya devam ediyor. Kendi içerisinde onlarca iş alanına ayrılan bu sektörde bazı meslekler var ki görev yaptığınız firmada sürekli el üstünde tutulursunuz. O mesleklerden biride Modelist ve Modelist yardımcılığı olup, genelde okul ve kurslarda öğretilmektedir. Çünkü çıraktan yetişme olasılığı çok nadir görülmektedir. İstanbul’da yaşayanlar için ücretli ve ücretiz modelistlik kursları bulunmaktadır.

Modelist Yardımcısı

İsmek Modelistlik Kursu

İstanbul’da ücretsiz modelistlik eğitimi alabileceğiniz kurslardan biri İsmek (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi) olup, 4 farklı branşta geniş kapsamlı eğitim sunmaktadır. İlk olarak
Kadın Giyim Modelist Yardımcılığı kursuna katılmanızı öneririm. Çünkü burada bu işin temeli öğretilmekte olup, daha sonra ise Bilgisayarlı Modelistlik kurslarına katılarak kendinizi daha fazla geliştirme imkanı bulursunuz. Bu sayfada İsmek Modelistlik Kursları hakkında geniş kapsamlı bilgilere yer verilecektir. İlk olarak size önerimiz olan Kadın Giyim Modelist Yardımcılığına dair modül bilgileri olup, devamında ise Bilgisayar Modelistlik kursu hakkında detaylar bulacaksınız.

Tekstil Lifleri / İplikleri / Yüzeyleri
Bu kursa katılan bir çok arkadaşımızın tekstil ile alakası olmadığı için eğitim ilk olarak tekstil hakkında bilgi vererek başlamaktadır. Devamında ise başlıkta da belirtildiği üzere tekstil lifleri üzeri üzerine olmaktadır. Eğitimin devamında ise bu sektörün en önemli maddesi iplikler ve özellikleri ele alınmaktadır. İplik numaralandırma sistemi ve dikiş için kullanılan iplikler ve özellikleri öğretilmektedir. Tekstil yüzeyleri aşamasına gelindiğinde ise kumaşlar dokumalar üzerinde temel bilgiler verilmektedir.

Temel Mesleki Hesaplama
Modelist olmak isteyenlerde ayrıca iyi bir matematik bilgisi olması gerekir. Çünkü mesleğin her aşamasında sürekli ölçümler ve hesaplamalar yapılmaktadır. Bu nedenle eğitimin bu aşamasında kursiyerlere Temel Mesleki Hesaplama eğitimi verilmektedir. Tam sayılarda dört işlem (toplama, çıkarma, çarpma) yanı sıra Rasyonel sayılarda dört işlem eğitimi ile başlamaktadır. Devamında ise yüzde hesaplamaları ile oran ve orantı bilgileri yer almaktadır. Uzunluk, ağırlık ve çevre hesaplamaları ile bir başka modüle geçilmektedir.

Giyimde Ölçülendirme
Artık eğitimin en önemli ve keyif verecek kısımlarına geçiş yapıyoruz. Bu modülde en çok dikkat edilmesi gereken beden ölçümlendirmesi yer almakta olup, giysi türleri ve ölçü alırken dikkat edilmesi gereken hususlar ile başlıyoruz. Ölçü alırken insan vücudu ve beden tipleri hakkında bilinmesi gerekenler, ölçü almada kullanılan araç gereçler ve kullanımı ile ölçüsü alınan modelin duruş tekniklerine dair bilgiler verilmektedir. Ölçü almayı öğrendikten sonra artık elde ettiğimiz ölçüler ile beden numaralandırma tekniklerine geçiş yapıyoruz.

Model Araştırmaları
Aslında bu iş daha çok Stilistlik alanına giren bir eğitim olup, sizlerinde bu konuda temel bilgiye sahip olmanız için kısaca geçilmektedir. Yeni modeller ve kreasyonlar hazırlamak için model araştırma teknikleri öğretilmektedir. Bu konuya Stilistlik kursunda daha detaylı ele alacağımız için şimdilik geçiyorum.

Giysi Teknik Çizimleri
Ve işte artık bu işin en önemli yerine kalıp çizimlerine geçiyoruz. 2 Farklı modül ile geniş bir şekilde öğretilen teknik çizimlerde teknik resmin tanımı ve önemi öğretilmektedir. Teknik resim için kullanılan araçlar (Kurşun Kalem, Cetvel, Gönye, Silgi, İletki, Aristo, Mezura, Riga ve Pestoleler) ile bunların en iyi şekilde kullanımı öğretilmektedir. Çizim aşamasına geçildiğinde ise kursiyerlere el alışkanlığı oluşturmak için ilk etapta temel geometrik çizimler ile açılar, yay, çember ve çokgen çizimi yaptırılmaktadır. Bu modülün devamında ise kursiyerlere dikiş görünümleri öğretilmektedir. Çünkü konfeksiyonda kullanılan bir çok dikiş makinesi olup, her birinin dikiş tarzı ve kullanım alanı farklıdır. Düz dikiş makinesi (Singer) Overlek, Reçme makineleri ile yapılan dikişler öğretilmektedir. Çizim bilgisi öğrenen kursiyerlere artık kıyafet üzerinde çizim işlemleri yaptırılmaktadır. İlk olarak yırtmaç çizimleri ile başlanmaktadır. Devamında ise fermuar ve kemer çizimleri dışında yaka, cep ve kol çizimleri ile kendinizi geliştirme imkanı bulacaksınız.

Artistik Çizim
Yine daha çok Stilistlerin ilgilendiği bir alan olup, burada hayal ettiğiniz modeli insan figürü üzerine çizerek nasıl göründüğüne bakabilirsiniz. İsmek Kursları ayrıca Artistik Çizim şeklinde farklı bir branş içermektedir.

Dikiş Makinesi Kullanımı ve Ütüleme
Eğitimin bu aşamasında şimdi Modelistliğe biraz ara vererek dikiş makineleri kullanımına bakacağız. Burada en çok kullanılan iki makine Singer ve Overlok kullanımı öğretilecek olup, temel düzeyde dikiş yapmayı öğreneceksiniz. Devamında ise ütüleme ve buhar ayarı öğretilir.

Kesim
Evet arkadaşlar dikiş makinesi kullanımı da öğrendikten sonra artık kesim aşamasına geçiyoruz. Çizdiğimiz kalıpları keserek dikime hazır hale getireceğiz. İlk etapta kumaşı kesime hazır hale getirmeyi öğreneceğiz. Gerekirse kesim öncesi kumaşın düz durması için ütü yapmak gerekebilir. Burada kursiyerlere temel kesim eğitimleri yanı sıra tekstil firmalarının kesim hanelerde kullanılan araçlar Masa, Pastal Atma Makinesi, Kesim Motoru ve Etiketleme konuları uygulamalı olarak öğretilmektedir.

Etek ve Pantolon Kalıbı İle Üretimi
Temel bilgileri öğrenen kursiyerler artık kadın giysileri içerisinde en çok tercih edilen etek ve pantolon kalıpları çıkarma ile onların dikişini yaparak üretimini gerçekleştirmektedir. Geri kalan kısımda ise elbise üretimi ile kursiyerler kendini daha fazla geliştirme imkanı bulurlar.

Bilgisayarlı Modelistlik Kursu (Gerber, Stylecad, Wearcard)

Bundan 10-15 yıl öncesine kadar elle yapılan kalıp çıkarma geliştirilen bilgisayar teknolojisi ile artık daha kolay hale gelmiş ve Modelistlik programları ile yapılır hale gelmiştir. Tabii ki bunun için öncelikle temel modelistlik bilginiz olması gerekir.

Bilgisayarlı Modelistlik Programları: olarak en çok kullanılan Gerber yanı sıra son yıllarda ekonomik oluşu ile kullanımı hızla yaygınlaşan Stylecad ve Wearcard eğitimleri verilmektedir. Size tavsiyem aslında bu 3 programı da öğrenerek görev yapacağınız firmada hangi program var endişesinden kurtulmanızdır.

128 Saat Sürüyor: Bilgisayarlı modelistlik kursu sadece bilgisayar programı üzerinde uygulama yapması nedeniyle daha kısa sürmektedir. O nedenle öncelikle temel modelistlik eğitimi almanız gerekir.

Modelistlik Kitabı (Ücretsiz)
Bu alanda eğitim alan kursiyerlere özellikle güzel bir yardımcı kaynak önermek istiyorum. İsmek tarafından hazırlanan modelistlik kitabı ile öğrenmeniz daha kolay hale gelmektedir. E-kitap formatında geliştirilmiş olup, bilgisayarınız yada akıllı telefonunuza indirerek dilediğiniz zaman inceleyebilirsiniz. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak hemen indirebilirsiniz.

Mustafa Gövercin

Merhabalar, ben eğitim içerikleri editörü Mustafa Gövercin, İstanbul'da yaşayanlar için özellikle ücretsiz yararlanabileceğiniz kursları ile sizlerle buluşturmaya çalışıyorum. Şu hususu unutmamak gerekir ki "öğrenmenin yaşı yoktur."

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.